Gå til sidens indhold

Supplerende høring af Inatsisartutlov om turistvirksomhed, om zoneinddeling m.v. for erhvervsmæssig virksomhed og begrænsning i adgang til visse områder

Høringstype:Inatsisartutlov
Offentliggjort:02-07-2024 11:36
Høringsfrist:16-07-2024 00:00
Departement:Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Høringssvar sendes til::isiin@nanoq.gl

I forbindelse med høringen der blev sendt ud i går, fremgår det i høringsbrevet henvisning til et punkt der omhandler § 9, stk. 1, nr. 6 og 7. Det er en fejl at dette fremgår. Det var nogen løse overvejelser på et tidligere tidspunkt i processen. Forslaget indeholder ikke § 9, stk. 1 nr. 6 eller 7. Forslaget indeholder således ikke krav om bopæl og skattepligt for selskabets ledelse eller selskabets ansatte.

Formålet med loven er at fremme udviklingen af turisme i Grønland samt at sikre, at udøvelsen af turistvirksomhed sker under hensyntagen til bl.a. sikkerhed, sundhed og miljø og at turistaktører bidrager til udviklingen af det grønlandske samfund. Forslaget gør det muligt at fremme udviklingen af turisme i Grønland inden for nogle nærmere fastsatte rammer, der muliggør en udvikling der samtidig ivaretager de ovennævnte hensyn. Med loven bliver det derfor et krav om licens for at udøve turistvirksomhed i Grønland. Endvidere foreslås det at det stilles krav til at rettighedshaverne skal være bosat og fuldt skattepligtige i Grønland.

Det er samtidig formålet at loven hjemler muligheden for at fastsætte nærmere regler om zoneinddeling. Regler om zoneinddeling skal sikre at øvrig erhvervsmæssig virksomhed sker under hensyntagen til bl.a. områdernes øvrige anvendelse, sikkerhed, sundhed, miljø og bæredygtighed.

Forslaget var i offentlig høring i perioden 24. april -5. juni 2024. Efter indarbejdelse af høringssvarene fremsendes forslaget her i supplerende høring. Ændringerne er i hovedtræk følgende:

  • Det er ændret i § 2, stk. 1, for at tydeliggøre at forslaget retter sig mod udbydere af
  • 1) dagsture uden overnatning, og
    2) ture af flere dages varighed.
  • Ordlyden er gennemgået ændret ved at “autorisation” er erstattet med “licens”.
  • Licensen tildeles tidsubegrænset.
  • I § 3, stk. 6-8 er det forsøgt tydeliggjort situationer hvor der ikke er et licenskrav.
  • I bemærkningerne til § 4 er det forsøgt at uddybe med flere eksempler i hvilke situationer der kan gives dispensation. Uddybningen er foretaget for at tydeliggøre at dispensationen skal tildeles under hensyntagen til principper om objektivitet og ligebehandling.
  • I § 5, stk. 2, er det præciseret at offentliggørelsen af oplysninger kun sker med henblik på statistikformål.
  • I § 5, stk. 3, er det præciseret at delingen af oplysningerne hænger sammen med hjemmelen til at delegere varetagelsen af licensordningen.
  • Kapitalkravet i § 9 er ændret til “mere end halvparten”.
  • I § 9, stk. 1 nr. 6 og 7 er det sat ind krav om at selskabets ledelse skal have sæde i Grønland og være fuldt skattepligtige til Grønland, samt at mere end halvdelen af de ansatte i selskabet skal have folkeregister i Grønland.
  • Det er foretaget tilføjelser i § 10, stk. 6, for at tydeliggøre at det ikke skal udarbejdes en sikkerhedsplan hvis der efter anden lovgivning er er fastsat krav til sikkerheden i tilknytning til aktiviteten. Tilsvarende er der i § 10, stk. 7 indsat at en ansøger kan undtages for kravet om sikkerhedsplan hvis det vurderes, at det ikke er nogen sikkerhedsrisiko forbundet med aktiviteten
  • Bestemmelsen om objektivt ansvar, § 11 i det tidligere udkast, er skrevet ud af forslaget.
  • I bestemmelsen om forsikringsdækning er det præciseret at virksomheden skal være dækket af en erhvervsansvarsforsikring. Det er præciseret i stk. 2 at det ikke gælder i de tilfælde hvor der ikke eksisterer en erhvervsansvarforskring der dækker den pågældende virksomhed.
  • Bestemmelsen om fastsættelse af regler om krav til bæredygtighed, § 13 i det tidligere udkast, er skrevet ud af forslaget.
  • I bestemmelsen om refusion af myndighedsudgifter er det præciseret aat bestemmelsen hjemler at det kan opkræves gebyrer.
  • I bestemmelsen der giver hjemmel til at fastsætte regler om zoneinddeling, § 15, er det i stk. 2 indsat en præcisering om at reglerne efter stk. 1 ikke må være i strid med planlovgivningen eller anden lovgivning, der fastsætter regler om begrænsningen i adgangen til visse områder, eller om at erhvervsmæssig virksomhed kun kan finde sted i nærmere bestemte områder, i nærmere fastlagte perioder eller under overholdelse af særlige vilkår.
  • I stk. 17, stk. 3 er det indsat at indbringelse for domstolene af en afgørelse ikke har opsættende virkning, medmindre Naalakkersuisut bestemmer andet.

I høringsmaterialet er der vedhæftet både en udgave uden markerede ændringer, og en med track and change.

Frist for fremsendelse af høringssvar er: onsdag den 16. juli 2024.

Eventuelle bemærkninger bedes fremsendt til isiin@nanoq.gl med kopi til odka@nanoq.gl