Høring over forslag til Selvstyrets bekendtgørelse om flagdage
Efter H.M. Dronningens abdikation og tronskiftet den 14. januar 2024 er det påkrævet at justere de officielle flagdage således, at de kongelige titler bringes i overensstemmelse hermed. Tronskiftet har ligeledes medført, at den 15. oktober bør tilføjes som officiel flagdag, som en markering af H.K.H. Kronprins Christians fødselsdag.
Eftersom ændringerne kræver udstedelse af en ny bekendtgørelse, er der foretaget en gennemgang og revurdering af samtlige officielle flagdage, der blev indført ved gæl-dende bekendtgørelse nr. 26 af 11. november 2008.
Af hensyn til bekendtgørelsens overskuelighed foreslås det, at de officielle flagdage fremover oplistes i bekendtgørelsens Bilag 1, og at retten eller pligten til at anvende alternative flag i stedet for Erfalasorput oplistes i bekendtgørelsens Bilag 2.
Bekendtgørelsesudkastets indholdsmæssige ændringer i forhold til de hidtidige flag-regler kan sammenfattes således:
1) Flagdagenes titel opdateres som følge af ændrede royale titler for dagene den 5. februar (Hendes Majestæt Dronning Marys fødselsdag) og 26. maj (Hans Majestæt Kongens fødselsdag).
2) Der foreslås endvidere følgende nye officielle flagdage:
- Nordens dag (23. marts)
- Store Bededag
- Børnenes dag (1. juni)
- Vestnordisk dag (23. september)
- Kronprins Christians fødselsdag (15. oktober)
- Fangernes og fiskernes dag (15. november)
- Nytårsaftensdag (31. december)
Nordens dag, Børnenes dag, Vestnordisk dag samt Fangernes og Fiskernes dag vurde-res at være tidssvarende fejringsdage, som markerer grønlandske traditioner, værdier og internationale fællesskaber inden for Norden og Vestnorden.
Store Bededag markeres som en værdsat helligdag i Grønland og Nytårsaftensdag som en mærkedag inden årsskiftet.
Kronprins Christians fødselsdag markeres som følge af den ændrede tronarvefølge.
3) Der foreslås endvidere følgende flagdage som en markering af landets fællesskab med sine nærmeste geografiske naboer:
- Islands nationaldag (17. juni)
- Nunavut-dag (9. juli)
- Færøernes nationale festdag, Olai Dag (29. juli)
På disse nationale flagdage foreslås ifølge bekendtgørelsens Bilag 2 en ret eller en pligt til at anvende alternativ flagning med landenes nationale flag frem for Erfalasorput. En tilsvarende regel foreslås for Danmarks nationaldag, Grundlovsdagen.
Den alternative flagning indebærer ifølge forslaget, at der på nationaldage inden for rigsfællesskabet, dvs. Danmarks og Færøernes nationaldage, skal hejses hhv. Dannebrog eller Merkið fra alle offentlige bygninger. Derimod er flagning med Islands flag, hhv. Nunavuts flag, en alternativ mulighed til hejsning af Erfalasorput på de pågældende flagdage.
4) For at holde antallet af årlige flagdage på et passende niveau, foreslås det, at føl-gende hidtidige flagdage udgår fra bekendtgørelsen som mindre betydningsfulde:
- Prinsesse Maries fødselsdag (6. februar)
- Prinsesse Benediktes fødselsdag (29. april)
- Prins Joachims fødselsdag (7. juni)
- Valdemarsdag/genforeningsdag (15. juni).
- Hans Egede-dagen (3. juli)
Det bemærkes desuden, at 1. maj fremover benævnes ”Arbejderdagen”, mens den hidtil har været benævnt ”Årsdagen for Det Grønlandske Hjemmestyres indførelse / Arbejderdagen”.
Derudover er der foreslået en ændring i bekendtgørelsens § 2, hvorefter flaget tidligst hejses kl. 6.00, idet der bevares reglen om, at hejsning senest skal ske klokken 9.00.
Eventuelle høringssvar bedes fremsendt senest: 21 november 2024 kl. 12.00.
Høringssvar sendes til e-mailadressen: nsninatsit@nanoq.gl