Gå til sidens indhold

Offentlig høring over udkast til bekendtgørelse om prioritering i telenettet

Høringstype:Selvstyrets bekendtgørelse
Offentliggjort:10-09-2024 15:40
Høringsfrist:10-10-2024 16:00
Departement:Departement for Boliger og Infrastruktur
Høringssvar sendes til::box909@nanoq.gl; dojm@nanoq.gl

Vedhæftet sendes udkast til bekendtgørelse om prioritering i telenettet i høring.

Formålet med bekendtgørelsen er at sikre hjemmel til at prioritere telekommunikations-kapacitet i ekstraordinære situationer, hvor der er begrænset kapacitet. 

I normale situationer fordeles kapaciteten efter markedsprincipper, og Tusass må ikke skelne slutbrugerne ud fra, hvad telekommunikationen skal anvendes til. Det er i dag muligt for tele¬udbydere og deres kunder at købe prioriteret adgang. Dermed går deres telekommunikation forud fra andres.

I ekstraordinære situationer kan denne markedsbaserede prioritering ikke være tilstrækkelig til at afspejle samfundets databehov, og manglen på adgang til telekommunikation kan gå ud over samfundskritiske funktioner. Bekendtgørelsen giver hjemmel til, at Telestyrelsen i en ekstraordinær situation kan træffe beslutningen om prioritering af adgangen til telekommunikation.

Telestyrelsen skal i givet fald træffe beslutningen om prioritering på baggrund af kapaciteten til rådighed og truede samfundskritiske funktioner. Telestyrelsen vil i dette arbejde koordinere med relevante beredskabsaktører og aktiverede beredskabsstabe. 

En krisesituation med behov for prioritering vil have 2 faser. I den 1. fase skal Tusass prioritere 4 samfundskritiske funktioner, som er vigtige for sikring af liv samt opstart af myndighedernes krisestyring.

Tusass skal på eget initiativ prioritere telekommunikation til følgende aktører i akutte, ekstraordinære situationer, hvor begrænset kapacitet kan true disse samfundskritiske funktioner. 

Prioriterede samfundskritiske funktioner er som udgangspunkt: 

  1. Alarmnumre
  2. Politi
  3. Forsvaret
  4. Sundhedsvæsenet

Tusass skal herefter orientere Telestyrelsen, og situationen går over til 2. fase.

I 2. fase træffer Telestyrelsen beslutning om prioriteringer på baggrund af den aktuelle situation. Alt efter den konkrete situation kan Telestyrelsen prioritere for eksempel følgende funktioner: Fly- og maritim kommunikation og navigation, KNR radio og TV, forsyningsvirksomhed inden for el, vand og varme, mobiltelefoni, kommunale monitoreringstjenester for udsatte borgere, banker og betalingsterminaler i dagligvare-butikker. 

Departementet for Boliger og Infrastruktur kan give Telestyrelsen instruktioner i forhold til prioritering i henhold til bekendtgørelsen.

Ved denne bekendtgørelse introduceres mulighed for prioritering i telenetværket. 

Bekendtgørelsen undtager ikke aktører, med ansvar for samfundskritiske funktioner, fra så vidt muligt at planlægge for, at de kan sikre deres samfundskritiske funktioner kan opretholdes i situation er med begrænset eller ingen adgang til telekommunikation. 

Grønlands teleinfrastruktur er sårbar, fordi der er kun meget få forbindelser mellem byer og bygder og til udlandet. Samtidig er infrastrukturen sårbar overfor voldsomt vejr. Det er dermed sandsynligt, at der kan forekomme kortere eller længerevarende begrænsninger eller udfald i adgangen til telekommunikation.


Høringsfristen er 10. oktober 2024
Høringssvar skal sendes til box909@nanoq.gl med CC til dojm@nanoq.gl

Med venlig hilsen



Dorte Juul Munch
Toqq/direkte 345256
dojm@nanoq.gl