Gå til sidens indhold

Høring over Bygningsreglement 2024 (BR24)

Høringstype:Selvstyrets bekendtgørelse
Offentliggjort:28-08-2024 08:35
Høringsfrist:04-10-2024 23:30
Departement:Departement for Boliger og Infrastruktur
Høringssvar sendes til::box909@nanoq.gl; jks@nanoq.gl

Hermed sendes forslag til Selvstyrets bekendtgørelse om bygningsreglement 2024 i offentlig høring.

Anledningen til at udsende et nyt bygningsreglementet er den stadigt større bevågenhed generelt i samfundet over for klimaforandringerne og jagten på nye tiltag, der har til formål at reducere CO₂-udslippet. Dette omfatter også bygge- og anlægssektoren, som tegner sig for en stor del af energiforbruget.

Der er konkrete udfordringer i form af fugtbetingede problemer med indeklimaet og deraf følgende vækst af skimmel, ikke bare i den ældre del af bygningsmassen, men også i nyere bebyggelser.

I korte træk indføres følgende ændringer i bygningsreglementet:

  • Krav til energiforbruget til opvarmning og ventilation i nyt byggeri skærpes, så forbruget reduceres med 25-30 pct.
  • Der indføres krav om gennemførelse af energibesparelser ved ombygning i eksisterende bebyggelser.
  • Der indføres krav om, at bygningskonstruktioner og byggematerialer ikke må have et fugtindhold, der ved indflytning giver risiko for vækst af skimmelsvamp.
  • Der indføres krav om installation af røgalarmer fast tilsluttet strømforsyningen i boliger, hoteller og kollegier mv.
  • Kravene om tilgængelighed i byggeriet præciseres og underbygges af illustrationer.
  • Grundlaget for projektering, udførelse og kontrol af bygningskonstruktioner opdateres ved indførelse af et sæt grønlandske, nationale annekser til eurocodes.
  • Der indføres på sigt (foreløbig 2 år) krav om, at nyt byggeri, hvor der er risiko for alvorlige konsekvenser ved svigt i bærende konstruktioner, skal projekteres og kontrolleres af certificerede rådgivere (hvorved kommunerne fritages for at udføre kontrol af bygningskonstruktioner i kompliceret byggeri).

Det skønnes, at disse tiltag er udgiftsneutrale for nyt byggeri, set over byggeriets levetid.

Den foreslåede skærpelse af kravene til energiforbruget i nyt byggeri indebærer ganske vist en umiddelbar fordyrelse af byggeriet. Fordyrelsen må til gengæld antages opvejet på sigt af besparelsen ved det reducerede energiforbrug. Energibesparelserne vil samlet set have en gavnlig effekt på samfundsøkonomien pga. et mindsket behov for den fremtidige udbygning af den offentlige energiforsyning, foruden den gunstige effekt på klimaet.

Ved krav om energibesparende foranstaltninger i bestående bebyggelse er det hensigten, at foranstaltningerne kun skal udføres, hvis besparelsen i energiforbruget er rationel i forhold til investeringen. Det betyder, at ejere af de bygninger, der skal ombygges som følge af kravet, nok vil have udgifter til ombygningsarbejdet, men at investeringen vil tjene sig selv ind, i kraft af den opnåede besparelse i energiforbruget.

Ligeledes må det forudses, at den foreslåede skærpelse af fugtkravene nok vil indebære øgede direkte udgifter i byggeriet. Gevinsten skulle gerne være et mere holdbart byggeri, som på sigt må antages fuldt ud at opveje de øgede direkte udgifter.

Det foreslås, at BR24 sættes i kraft 1. januar 2025. I en overgangsperiode frem til 30. juni 2025 vil det være valgfrit, om man vil følge det ny bygningsreglement BR24 eller det udgående Bygningsreglement 2006.

Frist for høringssvar
Eventuelle bemærkninger til forslag til Bygningsreglement 2024 bedes sendt til Departementet for Boliger og Infrastruktur på e-mail:box909@nanoq.gl med kopi til e-mail:jks@nanoq.gl.

Bemærkningerne skal være departementet i hænde senest fredag den 4. oktober 2024.
Eventuelle spørgsmål til forslaget kan rettes til Janus Køster på e-mail:jks@nanoq.gl eller tlf. 34 54 54.


Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga
Med venlig hilsen

Janus Køster