Naalakkersuisut tager spiralsagen og kvindernes oplevelser meget alvorligt
Sendes af: Departementet for Finanser og Skatter
For det første vil Naalakkersuisut udtrykke, at vi finder det meget ærgerligt, at vores arbejde for kvinder som fik opsat spiral uden samtykke, hvilket vi tager både alvorligt og ansvarsfuldt, bliver udstillet som rodet og som et spil, hvor vores arbejde bliver vurderet som ansvarsfrasigelse.
Naalakkersuisut ønsker at understrege, at vi som regering ser med stor alvor på spiralsagen og de kvinder, der har været berørt af tvangsprævention uden samtykke.
Som det fremgår af aftalen om finansloven for 2025, har de partier i Inatsisartut, der skrev under på finanslovsaftalen, afsat 4,5 millioner kroner i 2025 til erstatning. Denne beslutning afspejler, at vi anerkender det presserende behov for at belyse og håndtere denne alvorlige sag med respekt og ordentlighed.
Det er vigtigt at præcisere:
- Naalakkersuisut afventer afslutningen på de igangværende undersøgelser, før der træffes beslutning om erstatninger. Naalakkersuisoq for Finanser har i slutningen af november tydeligt udtrykt dette til medierne (hvor KNR stillede spørgsmål), og henviser til optagelsen, hvor han udtalte sig, og denne kan genses. Den igangsatte afdækning, som Inatsisartut og Naalakkersuisut ønskede, er ikke færdig endnu og derfor er der ikke taget stilling til, hvem der vil modtage erstatning, eller hvor store beløb, der eventuelt kan tildeles.
- Forudsætningen bag afsættelsen af 4,5 millioner kroner i finansloven om specifikke erstatningsbeløb blev klart forklaret af Naalakkersuisoq for Finanser, og i interviewene blev det tydeligt udtrykt, at Naalakkersuisut eller den kommende koalition først vil have mulighed for at handle på baggrund af de afsatte midler, når undersøgelserne er færdige. Det afsatte beløb er baseret på et overslag udregnet ud fra en forudsætning om antaget 15 sager og et anslået erstatningsbeløb på 300.000 kr. pr. sag. Det skal understreges, at både antallet af personer og størrelsen af beløbet vil afhænge af undersøgelserne.
- De igangværende undersøgelser – herunder både den grønlandsk-danske historiske udredning og afdækningen af de menneskeretlige aspekter – er afgørende for, at vi får et retvisende og fyldestgørende billede af sagen. Begge forventes afsluttet i september 2025. Dette blev også tydeliggjort i samtalerne med pressen. Vi i Naalakkersuisut kan ikke blande os i hvordan medierne fører deres journalistik og hvordan de filtrerer information i deres præsentationer. Det skal dog klargøres, at arbejdet er delt op imellem ressortområder og føres på baggrund af det.
Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling har mandat til at udtale sig om spiralsagen generelt på vegne af Naalakkersuisut, mens Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter kommenterer finanslovens økonomiske rammer, og er ansvarlig for forhandlingerne om finansloven. Derfor er det ikke overraskende, at Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling - som ikke har været direkte med i finanslovsforhandlingerne – når adspurgt herom af journalisterne kan svare anderledes end Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter.
Derudover skal Naalakkersuisut klargøre, at den pressemeddelelse, som blev sendt ud den 27. november 2024, blev sendt i fællesskab for begge medlemmer af Naalakkersuisut på baggrund af en aftale i Naalakkersuisut.
Vi forstår og anerkender de frustrationer, som kvinderne og deres familier oplever, og Naalakkersuisut arbejder derfor målrettet på at sikre, at denne sag håndteres korrekt og retfærdigt. Naalakkersuisut skal derfor opfordre til, at sagen behandles sagligt og ikke misbruges politisk.
Fakta:
- Spiralsagen omfatter undersøgelser af tvangsprævention både før og efter Grønlands hjemtagelse af sundhedsområdet i 1992.
- Naalakkersuisut samarbejder med den danske stat om en historisk udredning for perioden 1960-1991 og har selv igangsat en undersøgelse for tiden efter 1992.
- Undersøgelserne forventes afsluttet i september 2025, hvorefter der vil blive taget stilling til erstatningernes omfang og tildeling.
Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter udtaler:
"Naalakkersuisut koalitionen tager spiralsagen dybt alvorligt. Det er en sag med dybe konsekvenser for de berørte kvinder og det er ikke ønskeligt, at forføre de usædvanlige følelser til noget helt andet. For vi har fuldt ud ønske om, at håndtere den med respekt og ordentlighed. Med finanslovsaftalen for 2025 har vi afsat 4,5 millioner kroner som en reserve til potentielle erstatninger – ikke som et løfte om specifikke beløb, men som et klart signal om, at vi er parate til at handle, når de igangværende undersøgelser afsluttes.
Naalakkersuisut leger ikke og flygter absolut ikke fra sit ansvar. For det er vigtigt at forsvare de kvinder, som fik en uretfærdig behandling og forstå deres smerte. Vi venter på det fulde billede fra undersøgelserne, som afsluttes i september 2025, før vi træffer beslutninger om erstatningernes omfang og modtagere. Det er vigtigt for os at sikre en grundig og retfærdig behandling.
Det er forståeligt, at mange føler frustration og utålmodighed, men vi må sikre, at denne sag håndteres korrekt, for vi er forpligtede til at bruge forskernes konklusion som grundlag for arbejdet. Der er ikke nogen som leger med de usædvanlige oplevelser, og sagen bruges absolut ikke af Koalitionen til at føre valgkamp."
Naalakkersuisut vil fortsat informere offentligheden løbende, når der er nye oplysninger i sagen.
For yderligere information, kontakt:
Nukaaka Tobiassen (Finansdepartementet)
Toqq/direkte 345517
nukat@nanoq.gl