Gå til sidens indhold

Verdenssundhedsorganisationen leverer solid viden ind i arbejdet med at udvikle anbefalinger til Grønlands kommende alkoholpolitik

Sendes af: Departement for Sundhed

Departementet for Sundhed har afholdt anden runde af workshops med WHO/Europe og Center for Folkesundhed i Grønland, som et led i det igangværende samarbejde om at udvikle anbefalinger til en national alkoholpolitik. Workshoppene fandt sted over to dage og samlede det rådgivende udvalg og arbejdsgruppen med førende eksperter på alkoholområdet fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Formålet med workshoppen var at opnå en fælles indsigt i den bedst tilgængelige viden, best practices og erfaringer fra andre lande omkring forebyggelse af alkoholens skadelige virkninger samt for udviklingen af en national alkoholpolitik.

Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain, udtaler: "Dette initiativ er et vigtigt skridt mod at skabe en sundere fremtid, hvor ingen børn eller voksne skades af alkohol. Det er meget vigtigt, at arbejdet med anbefalinger til en fremtidig alkoholpolitik sker i et bredt samarbejde, og at anbefalingerne bygger på den bedst tilgængelige viden."

Ekspertpanelet fra WHO/Europe bestod af canadiske Catherine Paradis og Ashley Wettlaufer. Catherine Paradis er kendt og respekteret for sin omfattende viden og erfaring inden for udvikling og implementering af alkoholpolitikker i Canada igennem de sidste 20 år. Ashley Wettlaufer, er ligeledes ekspert på alkoholområdet fra WHO med mange års erfaring inden for alkoholforebyggelse og alkoholpolitik. På workshoppene præsenterede de idéen om at arbejde ud fra en række principper og en logisk model med fokus på det, man overordnet set ønsker at opnå med alkoholpolitikken. En logisk model er et effektivt værktøj til planlægning, implementering og evaluering af nye politikker. Der var stor interesse for dette i arbejdsgruppen og det rådgivende udvalg, der nu er i fuld gang med at udvikle en logisk model for den kommende alkoholpolitik.

Det rådgivende udvalg består af repræsentanter fra Center for Folkesundhed i Grønland, ICC (Chair Inuit Health Steering Committee), MIO, UNICEF i Grønland, Sundhedsplejen og Ledende jordemoder.

På workshoppene præsenterede WHO også en række omkostningseffektive tiltag, kendt som "Best Buys", der har vist sig effektive i forhold til at reducere alkoholforbrug og relaterede skader i flere lande. Disse inkluderer forhøjede priser, begrænset adgang samt restriktiv markedsføring af alkoholiske drikkevarer. Dertil kommer screening for alkoholproblemer i det primære sundhedsvæsen, et højt informationsniveau omkring risici knyttet til indtag af alkohol, samt mærkning af alkoholiske drikkevarer i stil med mærkningen af tobak.

Implementeringen af disse strategier vil ifølge WHO føre til betydelige sundhedsmæssige gevinster og reducere de samfundsmæssige omkostninger ved alkoholrelaterede skader.
“Anbefalinger til en flerårig evidensbaseret alkoholpolitik" omdeles ved Forårssamlingen 2025.

Link: Projektkommissorium for arbejdet med anbefalinger til en flerårig evidensbaseret alkoholpolitik

For nærmere information kontakt ministersekretær Birgithe Heinrich på e-mail: bihe@nanoq.gl eller tlf: +299 34 66 17.