Gå til sidens indhold
  1. Del link

Mål og pejlemærker i brugen og undervisningen i vort sprog

Sendes af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Peter P. Olsen

Med overskriften: ”Mål og pejlemærker i brugen og undervisningen i vort sprog” inviterer Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Peter P. Olsen den 29. og 30. marts organisationer, foreninger, myndigheder, arbejdspladser, medier, uddannelsessteder, skoler, kommuner, departementer og andre deltagere, som naturligt kan bidrage til sprogdebatten til en konference, der skal styrke arbejdet med det grønlandske sprog.

Konferencen forløber over to dage og omkring 100 deltagere og oplægsholdere skal være med til at danne rammerne for konferencen, som foregår på Hotel Hans Egede i Nuuk. Formålet er at evaluere på brugen af det grønlandske sprog og udarbejde anbefalinger til den fremtidige udvikling af sproget. Konferencen er en opfølgning på sprogseminaret, der blev afholdt i oktober 2022.

Det er Naalakkersuisuts holdning, at det grønlandske sprog ikke blot skal bevares, men at der er behov for anbefalinger til, hvorledes sproget kan udvikles gennem en bæredygtig og gennemtænkt politik. Derfor inviterer Naalakkersuisut den del af befolkningen, som har mest indflydelse på og interesse i brugen af sproget, til en sprogkonference.

Selv om det grønlandske sprog synes at være fri for direkte undertrykkelse, mangler vi en samfundsdebat om sprogets fremtid, forandring og udvikling. Mon det ikke er på tide, at vi spørger hinanden: Hvordan vil vi udvikle vort sprog, og hvad vil vi bruge sproget til?

Vi lever i en tid, hvor vi påvirkes af andre sprog som aldrig før. Derfor er det på tide, at der grundigt gennemtænkes en række anbefalinger, som giver politikerne redskaber til at lave en langsigtet og bæredygtig sprogpolitik.

”Jeg er meget glad for at vi i fællesskab kan sætte fokus på vores sprog, da det er et emne, der ligger mig nært. Det er vigtigt at sætte fokus på brugen og undervisningen i vort sprog, og diskutere sprogets fremtid, forandring og udvikling”, udtaler Naalakkersuisoq Peter P. Olsen.

Det vil være muligt at følge med i konferencen online via Naalakkersuisuts Facebookside samt KNR2 live. Derudover bliver konferencen simultantolket til engelsk, og det vil være muligt at følge med i den tolkede version gennem KNR TVs Youtube-kanal.

For yderligere information kontakt: Fg. Afdelingschef Pia Lynge, Tlf.: 34 5000, pily@nanoq.gl

Programmet kan hentes her