Gå til sidens indhold
  1. Del link

Ny strategi sætter fokus på helhedsorienterede og opsøgende indsatser på hjemløseområdet

Hjemløsestrategien har som formål at bane vejen for en ny og samlet retning for arbejdet med hjemløshed og svær social udsathed blandt voksne.

Sendes af: Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Qaqortoq

Naalakkersuisuts målsætning med hjemløsestrategien er at:

- Reducere antallet af hjemløse og øge anerkendelsen af at hjemløshed er et stort samfundsmæssigt problem.
- Implementere Housing First konceptet gradvist i hele landet.
- Øge forebyggende og helhedsorienterede indsatser mod hjemløshed i kommunerne.
- Skabe bedre vejledning og støtte til hjemløse og dermed mere fokus på vejen til et bedre liv.
- Etablere flere boformer som imødekommer hjemløses særlige behov for støtte og samvær.
- Derudover er det målsætningen, at kommunerne får bedre rammer i forbindelse med arbejdet med udsatte og hjemløse voksne.

Strategien skal bidrage til, at der i alle fem kommuner og på nationalt plan bliver arbejdet mere aktivt med hjemløseproblematikker med udgangspunkt i Housing First konceptet.

Housing First er en helhedsorienteret tilgang, hvor borgeren først og fremmest tildeles en selvstændig bolig, og samtidigt modtager tilbud om bostøtte i form af sociale indsatser rettet mod borgerens individuelle problemer.

”Hjemløsetællingen i 2022 viser, at 491 borgere lever i hjemløshed. Andelen af hjemløse i Grønland er meget høj sammenlignet med andre lande. Det kan Naalakkersuisut og vi som samfund ikke acceptere. Den høje andel af hjemløse kan blandt andet skyldes, at udsatte borgere og familier har brug for mere hjælp, samt en mere aktiv og opsøgende indsats fra myndighedernes side, end den der tilbydes i dag. Hjemløsestrategien tager højde for netop de problematikker, og lægger op til en bred politisk debat om prioritering af løsningsmodeller.” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane.

Hjemløsestrategien indeholder 13 initiativer, som er inddelt i tre kategorier: 1) Boligindsatser målrettet til udsatte og hjemløse borgere, 2) Forebyggelse, hjælp og støtte til hjemløse samt 3) Viden og vidensdeling på området.

Udarbejdelsen af strategien er fundet sted i et tværsektorielt samarbejde mellem en række departementer og kommuner. Derudover har centrale aktører på hjemløseområdet bidraget med indsigt. Dertil indgår relevant viden fra udgivelser på hjemløseområdet.

Implementeringen af Naalakkersuisuts hjemløsestrategi igangsættes primo 2023.

For nærmere information kontakt ministersekretær Helene S. Pedersen på e-mail: hspd@nanoq.gl eller tlf. + 299 34 56 11