Gå til sidens indhold

Kalistat Lund taler til verdens miljøministre om Grønlands natur

Naalakkersuisoq Kalistat Lund talte i dag på COP15 i Montreal til miljøministre fra hele verden om Grønlands natur og vores sårbare økosystemer. I talen påpegede Kalistat Lund, at en global og ambitiøs aftale skal respektere og sikre oprindelige folks rettigheder.

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund repræsenterer i disse dage Grønland som en del af Kongeriget Danmarks delegation på det 15. partsmøde (COP15) for FN’s Konvention om Biologisk Mangfoldighed (CBD), der afholdes i Montreal, Canada. I Montreal er verdens miljøministre samlet for at indgå en ny, ambitiøs 10-årig aftale om beskyttelse af biodiversitet (alle verdens dyr og planter). På verdensplan uddør arter nemlig nu med alarmerende hast. Visionen for aftalen er derfor at stoppe nedgangen i biodiversitet globalt inden 2030 – og at sikre global fremgang for natur og biodiversitet frem mod 2050.

”Det var en stor ære at tale på Grønlands vegne om vigtigheden af at passe på vores natur, som er vores livsgrundlag. Vi har levet af og levet i ét med naturen og dens ressourcer gennem generationer. Naturressourcerne har været helt afgørende for vores liv, fødevareforsyning, madkultur, identitet og udviklingsmuligheder”, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund.

”Klimaændringerne har dog allerede påvirket vores unikke arktiske natur. Her burde være rent, men Arktis er ikke længere så øde for mennesker, som verdenskortet ellers viser os. Forurening rejser langt og krydser landegrænser, inden det falder ned med regn og sne eller kommer med havstrømmene”, afslutter Naalakkersuisoq Kalistat Lund.

Grønland har de seneste fire år deltaget aktivt i forhandlingerne om den globale aftaletekst for at sikre Grønlands interesser, både hvad angår naturmål og sikringen af oprindelige folks rettigheder.

Det forventes, at forhandlingerne afsluttes og en ny aftale indgås i løbet af de kommende dage.

Talen kan tilgås her.

Fakta – Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet omfatter alt liv og alle arter på jorden, fx planter, dyr, svampe, mosser, mikroorganismer mm., fra de største hvalarter til det mikroskopiske liv i havet, jorden, sneen og isen. Det er arter, vi fisker, fanger, plukker eller bare kigger på, og det omfatter også de, som er så små, at vi ikke kan se dem. Samspillet mellem organismerne er afgørende for arternes tilpasningsevne og overlevelse i en verden, der forandrer sig.

Kontakt
For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Natuk Lund Olsen på tlf.: 346476/539228 eller e-mail: natl@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl.