Gå til sidens indhold

Offentlig høring over forslag til bekendtgørelse om erhvervsfremme for landbrug

Høringstype:Selvstyrets bekendtgørelse
Offentliggjort:04-10-2024 15:08
Høringsfrist:01-11-2024 00:00
Departement:Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Høringssvar sendes til::pan@nanoq.gl

Inatsisartut vedtog i foråret 2024 en ny erhvervsfremmelov for landbrug, der træder i kraft den 1. januar 2024. Den nye erhvervsfremmelov er en rammelov, der kræver en ny bekendtgørelse for at fastsætte de detaljerede bestemmelser. Bekendtgørelsen har til formål at gøre erhvervsfremmeordningen mere klar og anvendelige for landbrugserhvervet. Bekendtgørelsen tydeliggør blandt andet kombinationsmulighederne for erhvervsfremmelån til de forskellige erhvervsfremmeformål

Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø sender hermed forslag til ny bekendtgørelse om erhvervsfremme for landbrug i høring. Forslaget er i høring i perioden 4. oktober 2024 til 1. november 2024.

Høringen er offentliggjort på Naalakkersuisuts høringsportal og fremsendt til følgende interessenter i landbrugserhvervet:
• Direkte til alle registrerede landbrugere
• Savaatillit Peqatigiittiit Suleqatigiissut
• Konsulenttjenesten for Landbrug og Innovation South Greenland
• Landbrugsrådet
• Kommune Kujalleq
• Kommuneqarfik Sermersooq
• Grønlands Erhverv

Baggrund
Inatsisartut vedtog i foråret 2024 en ny erhvervsfremmelov for landbrug, der træder i kraft den 1. januar 2024. Den nye erhvervsfremmelov er en rammelov, der kræver en ny bekendtgørelse for at fastsætte de detaljerede bestemmelser.

Bekendtgørelsen har til formål at gøre erhvervsfremmeordningen mere klar og anvendelige for landbrugserhvervet. Bekendtgørelsen tydeliggør blandt andet kombinationsmulighederne for erhvervsfremmelån til de forskellige erhvervsfremmeformål.

Væsentlige ændringer
Nye erhvervsfremmeformål
Den nye bekendtgørelse introducerer nye erhvervsfremmeformål, herunder erhvervsfremme til indkvarteringshuse samt rente- og afdragsfrie erhvervsfremmelån til vedvarende energianlæg.

Landbrugserhvervet har brug for indkvarteringshuse for lettere at kunne tiltrække den nødvendige arbejdskraft i perioder med spidsbelastning, for eksempel i læmningsperioden og under fåreindsamlingen.

Vedvarende energianlæg kan reducere brændstofudgifterne i landbruget og samtidig bidrage positivt til klimabelastningen. Derfor indføres der en mulighed for, at 50 % af erhvervsfremmelånet kan gøres rente- og afdragsfri, med hvilket Naalakkersuisut ønsker at fremme investeringer i vedvarende energiløsninger.

Jordforbedringsarbejde
Tilskuddet til jordforbedringsarbejde fastholdes som et direkte tilskud. Tilskudsformålene er defineret, så der undgås misforståelser om, til hvilke formål der ydes tilskud. Satsen for de forskellige tilskud fastsættes i bilag til bekendtgørelsen og indeksreguleres årligt efter forbrugerprisindekset, så tilskuddet ikke udhules af inflation.

Der sker desuden en ændring i ansøgningsproceduren, således at forhåndstilsagn skal søges før arbejdet igangsættes. Dette sikrer en bedre forvaltning af midlerne og garantere, at projekterne kan få det nødvendige tilskud.

Ansøgningsrunder
Bekendtgørelsen giver Naalakkersuisoq for Landbrug mulighed for at besluttet, at erhvervsfremmeansøgninger skal ske i ansøgningsrunder. Denne mulighed vil gøre det muligt at kunne prioritere midlerne imellem de forskellige ansøgninger.

Eget indskud som ny landbruger
Mulighederne for at få nedsat kravet til eget indskud som nyetableret landbruger præciseres, således også en ny landbruger der indtræder som medejer i et landbrug, kan gøre brug af muligheden. En medejer skal dog eje mindst 33 % af bedriften, for at være berettiget til nedsættelsen.

Gældseftergivelse
Der indføres ny bestemmelse om hel eller delvis gældseftergivelse. Denne bestemmelse begrænses til at gælde ved ejerskifte af en bedrift. Gældseftergivelse kan kun finde sted, hvis låntager ikke selv har mulighed for at nedbringe gælden inden for overskuelig fremtid og kun såfremt gælden ikke er opstået som følge af uansvarlig forretningsførelse.

Fjernelse af debitorskifte
Muligheden for at debitorskifte et erhvervsfremmelån fjernes. Tidligere har denne mulighed ført til, at lån med større gæld end aktivets værdi er blevet overdraget til en ny ejer, hvilket har belastet den nye ejers økonomi. Fremover skal værdien af aktivet fastsættes mellem sælger og køber, eventuelt med en uvildig vurdering, og et nyt erhvervsfremmelån skal oprettes. Eventuel restgæld efter et salg vil være sælgers ansvar.

Høringsfrist
Høringssvar bedes sendt til Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø på pan@nanoq.gl seneste den 1. november 2024. Eventuelle spørgsmål til forslaget til bekendtgørelse kan rettes til nunalerineq@nanoq.gl.