Gå til sidens indhold

Offentlig høring af VVM-redegørelse for havneudvidelse i Nuuk – Etablering af Trawlerterminal

Høringstype:Andet
Offentliggjort:05-07-2024 12:33
Høringsfrist:30-08-2024 23:59
Departement:Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Høringssvar sendes til::pan@nanoq.gl

Beskrivelse
Sikuki Nuuk Harbour A/S ønsker at udvide havnefaciliteterne på Qeqertaq Avalleq, syd for den eksisterende containerterminal. Havneudvidelsen er VVM-pligtigt, jf. Selvstyrets bekendtgørelse nr. 5 af 27. marts 2013 om vurdering af visse anlægs virkninger på miljøet og betaling for miljøtilsyn (VVM-bekendtgørelsen). Projektet består i anlæggelse og fremtidig drift af et nyt kajanlæg på op til 300 meter, hvis hovedformål er betjening af oceangående trawlere.

Havneudvidelsen er en nødvendig følge af det stigende aktivitetsniveau ved Nuuks havne, der bl.a. påkræver en mere opdelt, hensigtsmæssig, sikker og praktisk håndtering af fiskeriprodukter og andre tunge varekategorier ved landing og videre transport. Den projekterede trawlerterminal vil primært benyttes af trawlere, men vil desuden kunne anvendes af andre typer af skibe, herunder myndighedsskibe, ESANI’s affaldsskibe samt lejlighedsvist ekspeditionsskibe. Udover pladsoptimering ved de allerede etablerede kajanlæg, vil etablering af trawlerterminalen også frigøre et betydeligt antal lastbilkørsler mellem Atlantkajen og containerterminalen med lossede fiskeriprodukter.

Eftersom havneudvidelsen er VVM-pligtig, har bygherre derfor udarbejdet en VVM-redegørelse med henblik på at vurdere projektets potentielle miljøpåvirkninger i hhv. anlægs- og driftsfasen.

Borgermøde
Bygherre afholder i overensstemmelse med Selvstyrets bekendtgørelse nr. 5 af 27. marts 2013 om vurdering af visse anlægs virkninger på miljøet og betaling for miljøtilsyn et borgermøde vedrørende VVM-redegørelsen, jf. § 9, stk. 2, nr. 2. Bygherre vil annoncere sted og tidspunkt for afholdelse af borgermødet i de lokale medier.

Høring

Alle med interesse i projektet opfordres til at afgive høringssvar. Modtagne høringssvar vil blive lagt op på Naalakkersuisuts høringsportal.

Høringsmaterialet består af følgende:

- VVM redegørelse - Havneudvidelse Nuuk Trawlerterminal

- Bilag 1: Undervandssprængning

- Bilag 2: Undervandsstøj fra sprængning

Høringsfristen er 30.08.2024.

Høringssvar skal sendes til Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, enten elektronisk til e-mailadresse pan@nanoq.gl eller pr. brev til postboks 1614, 3900 Nuuk.