Gå til sidens indhold

Høring om udkast til bekendtgørelse for Grønland om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i animalske fødevarer bestemt til udførsel fra Grønland samt tilhørende vejledning

Høringstype:Andet
Offentliggjort:02-07-2024 15:19
Høringsfrist:23-08-2024 00:00
Høringssvar sendes til::294@fvst.dk

I forbindelse med Fødevarestyrelsens opgavevaretagelse på veterinær- og fødevareområdet i Grønland og for at sikre, at Grønland kan overholde de krav, som EU stiller i forbindelse med tilladelse til eksport til EU, udarbejdes bekendtgørelse for Grønland om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i animalske fødevarer bestemt til udførsel fra Grønland samt tilhørende vejledning.

Vedlagt fremsendes derfor i høring:

• Udkast til bekendtgørelse for Grønland om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i animalske fødevarer bestemt til udførsel fra Grønland.

• Udkast til vejledning for Grønland om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i animalske fødevarer bestemt til udførsel fra Grønland.

Danmark understøtter Grønland i at være opført på EU’s liste over eksportgodkendte tredjelande. EU stiller krav til, at eksportlande fører kontrol med pesticidrester i fødevarer til eksport. Fødevarestyrelsen udtager hvert år prøver af animalske fødevarer produceret i Grønland, som analyseres for restindhold af pesticider på Fødevarestyrelsens laboratorium i Danmark. Bekendtgørelsen skal supplere denne kontrol ved at fastlægge maksimalgrænseværdier for pesticidrester i de for Grønland relevante animalske fødevarer. Bekendtgørelsen skal desuden give hjemmel til håndhævelse ved overskridelse af maksimalgrænseværdierne.

I Grønland er det vurderet, at muskel fra får, kvæg og vildt (rensdyr og moskus) er relevant at fastsætte maksimalgrænseværdier for i relation til potentiel udførsel. Bekendtgørelsesudkastet fastsætter således med udgangspunkt i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 396/2005 af 23. februar 2005 om maksimalgrænseværdier for pesticidrester i eller på vegetabilske og animalske fødevarer og foderstoffer maksimalgrænseværdier for pesticidrester i muskel fra får, kvæg og vildt (rensdyr og moskus).

Bekendtgørelsen skal finde anvendelse, når muskel fra de nævnte dyrearter er bestemt til udførsel fra Grønland, men ikke når musklen er bestemt til det grønlandske hjemmemarked.

De fastsatte maksimalgrænseværdier for pesticidrester gælder tilsvarende for forarbejdede og sammensatte fødevarer, hvori der indgår muskel fra får, kvæg eller vildt. For sammensatte produkter skal der tages hensyn til ændringer i pesticidrestkoncentrationerne som følge af forarbejdningen eller blandingen, når det vurderes, om maksimalgrænseværdierne for pesticidrester er overskredet.

Endelig fastsættes det, at muskel, hvori maksimalgrænseværdierne er overskredet, hverken må forarbejdes eller i fortyndingsøjemed blandes med anden muskel fra får, kvæg og vildt eller blandes med andre produkter.

Vejledningen skal supplere bekendtgørelsen og lette forståelsen af reglerne.

Selvstyret bedes fremsende høringen til relevante parter i Grønland, og returnere høringssvarene til Fødevarestyrelsen. Fristen for returnering af høringssvar er sat til den 23. august 2024.

For yderligere oplysninger om Fødevarestyrelsens opgaver i Grønland se nedenstående link:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/OmFoedevarestyrelsen/Organisation/Groenland/Sider/forside.aspx

Såfremt der er spørgsmål til ovenstående, er I velkomne til at kontakte Fødevarestyrelsen på e-mail: 294@fvst.dk