Gå til sidens indhold
  1. Del link

Avannaata Kommunia har fået afslag på ansøgning om dispensation til åben afbrænding af affald

Naalakkersuisut har besluttet ikke at give Avannaata Kommunia dispensation til åben afbrænding af affald i 24 byer og bygder i kommunen. Afslaget skyldes, at kommunen ikke har en langsigtet plan for affaldshåndtering.

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

Forbrænding af forbrændingsegnet affald skal ske på miljøgodkendte forbrændingsanlæg. Naalakkersuisut kan dog efter ansøgning fra kommunalbestyrelsen give dispensation til midlertidigt at foretage åben afbrænding af forbrændingsegnet affald for en periode på højst 3 måneder. Det er dog en midlertidig løsning og det har aldrig været hensigten, at det skulle bruges som en permanent løsning, da det sundhedsmæssigt og miljømæssigt er en dårlig løsning, at foretage åben afbrænding af affald.

”Naalakkersuisut prioriterer affaldsområdet højt. Borgere i hele landet har ret til et rent og sundt miljø. Affaldsområdet gennemgår lige nu et stort løft for at løse de udfordringer, som længe har kendetegnet vores affaldshåndtering. Udfordringer, som medfører både forurening og sundhedsrisici. Det er også derfor Naalakkersuisut bakker op om en fælles national affaldsløsning. I løbet af de kommende år etableres to nye landsdækkende og moderne forbrændingsanlæg, der skal drives af det fælles kommunale affaldsselskab ESANI A/S. Byggeriet er i fuld gang. Med de nye anlæg sikrer vi, at vi får en markant bedre affaldshåndtering, der vil gøre åbne afbrændinger overflødige. Åbne afbrændinger er sundheds- og miljømæssigt bekymrende”, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund.

Avannaata Kommunia har desværre valgt ikke at være med i ESANI A/S’ løsning sammen med de øvrige kommuner. Samtidig har kommunen ikke en langsigtet plan for indsamling og bortskaffelse af affald i kommunen. I kombination med Avannaata Kommunias beslutning om ikke at genindtræde i ESANI A/S, lever kommunen på nuværende tidspunkt ikke op til kravet om at arbejde på dækkende løsninger i et tilstrækkeligt omfang.

”Åben afbrænding skal altid være den sidste udvej. Der blev i de tidligere dispensationer til åben afbrænding i kommunen stillet krav om, at der skal arbejdes aktivt for at skabe dækkende løsninger til håndtering af affaldet. Dette krav lever Avannaata Kommunias fremsendte plan desværre ikke op til. Jeg vil meget gerne indgå i en dialog med kommunen om fremtidige løsninger, der lever op til gældende miljøkrav”, udtaler Naalakkersuisoq Kalistat Lund.

Avannaata Kommunia kan søge om dispensation igen, hvis der indsendes en langsigtet plan for etablering af dækkende løsninger for affaldshåndteringen, hvilket ligeledes har været en forudsætning i de tidligere dispensationer.

”Jeg mener, at den bedste løsning både økonomisk og miljømæssigt er, at Avannaata Kommunia kommer med i den nationale affaldsløsning, hvor kommunerne samarbejder og affald afbrændes på store nationale forbrændingsanlæg”, afslutter Naalakkersuisoq Kalistat Lund.

De 24 berørte lokaliteter i Avannaata Kommunia

Der er meddelt afslag til dispensation til åben afbrænding af affald på følgende lokaliteter:

  • Qaanaaq og bygderne, Qeqertat, Savissivik og Siorapaluk.
  • Upernavik og bygderne Naajaat, Tasiusaq, Upernavik Kujalleq, Aappilattoq, Innaarsuit, Kangersuatsiaq, Kullorsuaq, Nutaarmiut og Nuussuaq.
  • Uummannaq og bygderne Ikerasak, Niaqornat, Qaarsut, Ukkusissat og Saattut.
  • Ilulissats bygder, Oqaatsut, Qeqertaq, Saqqaq, og af tomme natrenovationsposer i Ilimanaq.

Affaldshandlingsplan 2020-2031
I Affaldshandlingsplan 2020-2031 står det beskrevet, hvordan de landsdækkende og moderne forbrændingsanlæg skal håndtere affald fra hele landet.

Læs Affaldshandlingsplan 2020-2031 her.

For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Natuk Lund Olsen på tlf.: 346476 eller e-mail: natl@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl.