Gå til sidens indhold
  1. Del link

Danmark og Grønland indgår aftale om udredning af ”Spiralsagen”

Sendes af:

Fra 1960’erne og frem fik grønlandske kvinder og unge piger opsat svangerskabsforebyggende spiral i sagen, der i medierne har været omtalt som ”Spiralsagen”. Nu er Grønland og Danmark enige om et kommissorium for en uvildig udredning, der bl.a. skal belyse ”Spiralsagens” omfang og beslutningsprocessen bag.

Den danske regering og Naalakkersuisut ønsker, at der udarbejdes en uvildig udredning af den såkaldte ”Spiralsag” og den øvrige svangerskabsforebyggelsespraksis, der blev gennemført over for grønlandske piger og kvinder, i Grønland, og for grønlandske elever i Danmark på for eksempel efterskoler.

Udredningen skal søge at afdække den historiske kontekst for praksissen fra 1960 frem til og med 1991, hvor Grønland hjemtog sundhedsområdet. Den skal yderligere søge at afdække beslutningsforløbet bag og den konkrete gennemførelse af initiativet, og vil i den forbindelse også inddrage de berørte kvinder og deres oplevelser gennem vidneberetninger. Udredningen skal desuden afdække det retlige, sundhedsfaglige og administrative grundlag på daværende tidspunkt for opsætning af spiraler og den øvrige svangerskabsforebyggelsespraksis.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

”Jeg har selv mødt flere af de berørte kvinder, og den smerte, fysisk og følelsesmæssigt, som de har oplevet, er der stadig i dag. Derfor er det vigtigt, at vi får sagen grundigt afdækket af uvildige eksperter. Det arbejde har vi sat rammerne for, så vi både får kvindernes vidnesbyrd frem og belyst beslutningsforløbet og den efterfølgende konkrete gennemførelse. Grønland og Danmark er tæt forbundne med en lang fælles historie. ”Spiralsagen” er en påmindelse om, at den historie har mange ulykkelige kapitler, som vi ikke skal lægge i glemmebogen, men forstå og lære af.”

Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familier og Sundhed Mimi Karlsen siger:

”Det glæder mig, at den danske regering har imødekommet Inatsisartuts og Naalakkersuisuts anmodning om, at der foretages en uvildig udredning af de danske sundhedsmyndigheders svangerskabsforebyggelsespraksis fra 1960’erne. En grønlandsk forankring i udredningen er nødvendig i forhold til at komme til bunds i baggrunden for indførsel af tiltaget. I dette arbejde er beretninger fra de involverede et centralt redskab i forståelsen af, hvad der skete, og de hertil afledte konsekvenser for kvinderne og deres familier. ”

Den uvildige udredning gennemføres så vidt muligt af grønlandske og danske uvildige eksperter inden for en tidsperiode på 2 år. Der skal indgå institutioner eller fagpersoner fra både Grønland og Danmark i arbejdet.

Kommissorium kan hentes her