Gå til sidens indhold
  1. Del link

Information vedr. problem-isbjørne og muligheden for nødværge ved møde med isbjørne

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst

Der observeres i denne tid jævnligt isbjørne forskellige steder i landet, som det fremgår af det sociale medie facebook. Departementet for Fiskeri og Fangst skal derfor i denne forbindelse tydeliggøre de gældende regler.

Isbjørne kan komme tæt på beboede områder, fåreholdersteder og lign. Isbjørne, der kan udgøre en risiko for personer og værdifulde ejendomme kaldes problem-isbjørne.

Departementet har mange års erfaring i arbejdet med problem-isbjørne. Problem-isbjørne kan med brug af forskellige metoder skræmmes væk og dette lykkes for det meste. Når bort-skræmning ikke lykkes, kan det som sidste mulighed blive nødvendigt at aflive problem-isbjørne. Når der er sket aflivning af problem-isbjørne, fordeles kødet lokalt på stedet. Vejledning til langvarig kogning af isbjørnekød kan fås hos Veterinær- og Fødevaremyndighederne i Grønland VFMG. Isbjørnens skind, klør og kranium sendes til Departementet. Departementet, Politiet, GFLK og nogle gange også lokale fangere eller patruljer samarbejder i forbindelse med problem-isbjørne.

Isbjørne kan pludseligt dukke op i naturen, men dette sker sjældent. Når dette sker, har enhver mulighed for at forsvare sig, hvis det skulle blive nødvendigt at aflive isbjørnen. Hvis dette er tilfældet bliver kødet som tidligere nævnt fordelt lokalt på stedet og isbjørnens skind, klør og kranium sendt til Departementet.

Folk der opholder sig i naturen opfordres til at læse vejledningen på www.sullissivik.gl om, hvordan man skal forholde sig ved møde med isbjørne. Den pågældende vejledning er blevet opdateret af Grønlands Selvstyre  og omhandler også information om, hvad man skal gøre med isbjørnens skind, klør, kranium og mavesæk efter aflivningen.

For nærmere information kontakt Departementet for Fiskeri og Fangst, apn@nanoq.gl.