Vedrørende for tidlig fravænning af hundehvalpe og kattekillinger
Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst
Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG) behandler jævnligt sager om hundehvalpe eller kattekillinger der tages for tidligt fra deres mor og videregives til nye ejere. Vi har blandt andet set, at hvalpe helt ned til 2-3 ugers alderen har været sat til salg på Facebook. Efter dyreværnsloven skal dyr behandles omsorgsfuldt og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Ifølge gældende praksis må hundehvalpe ikke fravænnes fra tæven før de er mindst 8 uger gamle. For kattekillinger gælder det, at de skal være mindst 12 uger gamle ved fravænning. Hvis hvalpe eller killinger fravænnes tidligere, er der risiko for, at de ikke udvikler sig fysisk og mentalt normalt, og der er derfor større risiko for, at man erhverver sig et dyr med problemer.
Hvis reglerne overtrædes, kan der rejses en sag mod dyreejeren, eller den der er ansvarlig for dyret. Er man ude af stand til at passe sine dyr forsvarligt, skal man videregive ansvaret for dyrene. I Nuuk findes dyreværnsorganisationen Dyrenes Venner, som evt. kan være behjælpelig. Alternativt skal man sørge for at dyrene aflives på en dyreværnsmæssigt forsvarlig måde.
Generelt om hold af hund og kat
Ønsker man at anskaffe sig en hund eller kat, skal man kontakte kommunen med henblik på tilladelse. Hunde skal ifølge reglerne vaccineres mod rabies, hundesyge samt parvovirus og katte mod rabies. Endvidere skal hunde chipmærkes og registreres med identifikationsnummer samt vaccinationsstatus i en landsdækkende database, der også er med til at sikre, at du kan blive genforenet med dit dyr, hvis det forsvinder. Det er derfor vigtigt at informere kommunen om flytning, nye kontaktoplysninger samt ejerskifte.
Opmærksomheden skal afslutningsvist henledes på de kommunale hunde- og kattevedtægter, der fremstiller en række regler for hold af hund og kat, kan være forskellig fra kommune til kommune. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at orientere sig om særlige regler gældende for ens hjemkommune. Der kan eksempelvis være forbud mod erhvervelse af ikke-neutraliserede hunde og katte eller forbud mod avl.
For nærmere oplysninger rettes henvendelse til:
Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland: uumasut@nanoq.gl