Gå til sidens indhold
  1. Del link

Enighed om principperne for Arktis Kapacitetspakke i Grønland

Sendes af: Departement for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel
Forsvarsminister Morten Bødskov og Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel Vivian Motzfeldt underskriver i dag en aftale om Arktis Kapacitetspakkes principper.

Aftalen iværksætter de initiativer fra den politiske aftale om Arktisk Kapacitetspakke, der skal etableres i Grønland. Målet med kapacitetspakken er at styrke indsatsen i Arktis og Nordatlanten både militært og civilt. For Grønland gælder det blandt andet en basisuddannelse med fokus på beredskab i Kangerlussuaq, der skal styrke grønlandske borgeres mulighed for at deltage i forsvaret af Grønland og højteknologiske kapaciteter til overvågning og mere tilstedeværelse i Grønland. Der vil ligeledes blive set på, hvordan Forsvaret vil anvende Air Greenlands fly uden for rammen af Arktis Kapacitetspakke.

Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel Vivian Motzfeldt udtaler:
“Jeg er glad for, at vi har forhandlet denne aftale færdig, som sikrer størst mulige nytte for det grønlandske folk, indenfor rammen af Arktis Kapacitetspakke . Vi ser frem til det kommende samarbejde om forberedelserne til et kommende forsvarsforlig”

Forsvarsminister Morten Bødskov udtaler:

”Jeg glæder mig over aftalen, Grønland og Danmark i dag har indgået. Med det ændrede trusselsbillede i Europa og den generelt stigende aktivitet vi ser i Arktis er det en aftale, der er til gavn for hele rigsfællesskabet. Jeg ser frem til det fremtidige samarbejde om implementeringen kapacitetspakken.”


Der vil i forlængelse af aftalen blive indgået en aftale om Naalakkersuisuts inddragelse i forberedelserne til et kommende forsvarsforlig.

Aftalen kan læses her

Kontakt: Ministersekretær Naasunnguaq Beck Kristensen nabk@nanoq.gl