Øget samarbejde om at styrke arbejdskraften er vigtig for at imødekomme udfordringer afledt af den demografiske udvikling
Sendes af: Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Et tættere samarbejde – på tværs af departementer, mellem kommuner og Selvstyret, og mellem det offentlige og erhvervslivet – kan være nøglen til at styrke arbejdskraften. Der er brug for et mere målrettet og intensivt samarbejde på tværs af sektorer for at imødegå den stigende mangel på arbejdskraft og de demografiske udfordringer.
Der er et klart behov for flere hænder i ældreplejen, og samtidig skal seniorer have bedre muligheder for at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Samtidig har de unge brug for bedre muligheder for deltidsjob som de kan passe ved siden af deres skole.
Tilknytning til arbejdsmarkedet har stor betydning for de unges videre uddannelsesforløb, og dens positive effekt på de unges syn på både arbejde og uddannelse, må ikke undervurderes.
”Generationsskifte og mangfoldighed sker i en uendelig cyklus og berører alles arbejdsliv uanset om man er ung eller erfaren. Det skaber styrke at tænke i rettidig omhu, for at sikre stabilitet i arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at løfte den opgave sammen for derved at styrke samfundet, så flere vælger at blive længere på arbejdsmarkedet, og hvor mangfoldigheden tager afsæt i respekt for forskellighed i køn, etnicitet, alder, politisk overbevisning og ikke mindst i kompetencer” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Bentiaraq Ottosen.
Tallene viser tydeligt, at der er behov for et styrket samarbejde om arbejdskraften.
Det er nødvendigt at skabe bedre incitamenter uanset om det handler om mangfoldighed, kompetencer eller antallet af personer i arbejdsstyrken. Det kræver en fælles indsats at løfte kompetenceniveauet og øge arbejdsstyrken – og det er en nødvendighed at det bliver en vedvarende prioritet for alle parter, der ønsker at bidrage til samfundsgavnlige resultater.
Naalakkersuisuts Arbejdsmarkedsredegørelse for 2024 kan hentes her.
For nærmere information kontakt ministersekretær Anders Samuelsen på e-mail: ansa@nanoq.gl eller tlf. + 299 34 56 11