Gå til sidens indhold

Orienteringsmøde om antikonceptionssagerne mellem Sundhedsminister Sophie Løhde og Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen

Sendes af: Departementet for Erhverv, Energi, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling

Onsdag d. 7. maj blev der i København afholdt et møde mellem Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde og Naalakkersuisoq for Erhverv, Råstoffer, Energi, Justitsområdet og Ligestilling, Naaja H. Nathanielsen.

Mødets formål var en gensidig orientering om og status på Antikonceptionssa-gen. Herunder status på det bilaterale samarbejde om bl.a. den uvildige udred-ning af praksis for antikonception i Grønland og på efterskoler i Danmark med grønlandske elever i årene fra 1960 til og med 1991, de 143 grønlandske kvinders retssag mod den Danske Stat samt den af Naalakkersuisut initierede ekspertun-dersøgelse af de menneskeretlige aspekter af Antikonceptionssagen.

Begge parter udtrykte enighed om nødvendigheden i fortsættelsen af et tæt og løsningsorienteret samarbejde med respekt for sagens kompleksitet og de menne-skelige konsekvenser, der gør sig gældende. Herunder det fælles politiske ansvar for en fortsat gensidig dialog og inddragelse, med henblik på at nå frem til en løsning og en afslutning. Ikke mindst for alle de berørte kvinder.

Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen udtaler,

Det er en sag, som Naalakkersuisut tager meget alvorligt. Den systematiske praksis, der fandt sted overfor vores piger og kvinder, har skabt både individuelle og kollektive traumer i vores samfund. Hele forløbet indgår som et ud af flere ek-sempler på det ulige magtforhold mellem Grønland og Danmark. For at bearbej-de det skete er det nødvendigt at afdække sagen og få alt frem i lyset. Derfor er jeg glad for at have haft en konstruktiv dialog med Indenrigs- og sundhedsmini-ster, Sophie Løhde om sagen og jeg ser frem til at kunne fortsætte samarbejdet, med henblik på at få afklaring på sagen og yde de mange berørte kvinder retfær-dighed.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Jeg vil gerne takke Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen for et godt og kon-struktivt møde, hvor vi blandt andet drøftede spiralsagen. Grønlandske og danske myndigheder har i fællesskab igangsat en uvildig og historisk udredning, så vi får afdækket alle aspekter og kommer til bunds i dette mørke kapitel af vores fælles historie. Og jeg ser frem til, at vi fortsætter det tætte samarbejde om at få belyst denne ulykkelige sag.”

Fakta:

  • Antikonceptionssagen omfatter undersøgelser af præventionsindsatser både før og efter Grønlands hjemtagelse af sundhedsområdet i 1992.
  • Naalakkersuisut samarbejder med den danske stat om en historisk udredning for perioden 1960-1991
  • Naalakkersuisut har selv igangsat en ekspertundersøgelse af de menneskeretlige aspekter ved Antikonceptionssagen og anden svangerskabsforebyggende praksis fra 1960’er til idag.
  • Undersøgelserne forventes afsluttet i september 2025, hvorefter Grønland og Danmark sammen vil tage stilling til næste skridt.
  • I marts 2024 stævnede 143 grønlandske kvinder, der i 1960'erne og 70'erne ufrivilligt fik oplagt spiraler, den danske stat for at have krænket deres menneskerettigheder. Østre Landsret godkendte i november 2024, at Institut for Menneskerettigheder indtræder i retssagen til støtte for kvinderne.
  • Naalakkersuisoq for Erhverv, Råstoffer, Energi, Justitsområdet og Lige-stilling, Naaja H. Nathanielsen varetager den politiske koordination vedr. sagen i Grønland og har således mandat til at udtale sig om Antikoncepti-onssagen generelt på vegne af Naalakkersuisut.

Oversigt over Antikonceptionssagen, kan findes på www.naalakkersuisut.gl.

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Jeanette L. Petersen, jalp@nanoq.gl eller mobil 265476