Grønland ansøger om at blive medlem af Food and Agriculture Organisation under FN
Sendes af: Departementet for Fiskeri, Fangst, Landbrug og Selvforsyning
Naalakkersuisut besluttede den 8. maj 2025, at Grønland skal ansøge Food and Agriculture Organisation (FAO) under FN om at blive associeret medlem i eget navn i henhold til artikel II i FAOs regelsæt. Færøerne er associeret medlem i eget navn.
Baggrunden for ønsket om at blive medlem af FAO er at kunne deltage i komiteen for fiskeri (Committee on Fisheries - COFI) og Komiteen for Landbrug samt Komiteen for Råvareproblemer. Medlemskab af komiteerne betyder at Grønland kan være med til at påvirke, udvikle og formulere global politik og retningslinjer inden for disse områder.
En stor del af de regler og aftaler som laves i de Regionale Fiskeriforvaltningsorganisationer såsom NAFO og NEAFC kommer fra anbefalinger fra COFI, f.eks. aftalen om Havnestatskontrol, hvor arbejdet startede i COFI. Dermed starter arbejdet med en del af de regler vi indarbejder i vores egen lovgivning på globalt niveau i COFI, går videre på det regionale niveau i Regionale Fiskeriforvaltningsorganisationer og så ned på nationalt niveau. Lige nu er Grønland kun med på det regionale niveau.
Yderligere kan associeret medlemskab af FAO generelt være relevant ift. emner såsom råvareforsyning, fødevaresikkerhed, oprindelige folks rettigheder og plantegenetiske ressourcer. Ligesom på fiskeriområdet har FAO også indflydelse på arbejdet i andre regionale organisationer som Arktisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Medlemskabet vil være i tråd med Grønlands udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi for 2024-2033:
- At Grønland vil løbende vurdere den internationale side af sine ansvarsområder, og sikre repræsentation af Grønland internationalt.
- At Grønland vil repræsentere sig selv på overtagne sagsområder, således at grønlandske interesser repræsenteres og forsvares internationalt med udgangspunkt i grønlandske forhold.
- Med tilstedeværelse i FN, vil Grønland tidligere kunne forberede sig på udviklinger og tiltag under FN, herunder FN-underorganisationer.
- Grønland vil, hvor det er muligt, være med til at påvirke internationale diskussioner, hvor det vurderes hensigtsmæssigt.
Komiteen for fiskeri (COFI) er et mellemstatsligt forum, hvor FAO-medlemmer mødes hvert andet år for at diskutere emner relateret til fiskeri og akvakultur. COFI udarbejder blandt andet globale anbefalinger omkring fiskeriforvaltning og kontrol og rådgivning til regeringerne, regionale fiskeriorganisationer, civilsamfundet og aktører fra den private sektor. COFI er et multinationalt forum, hvor der deltager mere end 100 lande. COFI har derudover 2 underkomiteer af relevans for Grønland; 1) om fiskeriforvaltning og 2) om handel med fisk og fiskeprodukter.
Komiteen for Landbrug (COAG) blev etableret i 1971. Komiteen udarbejder evalueringer og vurderinger af landbrugs- og ernæringsproblemer med henblik på en samordnet indsats fra medlemslandene og FAO. Komiteen mødes hvert andet år.
Komiteen for Råvareproblemer (CCP) blev etableret i 1949. Komiteen gennemgår råvareproblemer af international karakter, der påvirker produktion, handelsdistribution, forbrug og relaterede økonomiske spørgsmål. Komiteen mødes hvert andet år.
For nærmere information kontakt Departementet for Fiskeri, Fangst, Landbrug og Selvforsyning apn@nanoq.gl