Grønland afslutter et vellykket lederskab af Arktisk Råds arbejdsgruppe for biodiversitet (CAFF)
Sendes af: Departement for Natur og Miljø
Foto: Michal Pasata, Shutterstock
I de seneste to år har Grønland – på vegne af Kongeriget Danmark – stået i spidsen for Arktisk Råds arbejdsgruppe ”Conservation of Arctic Flora and Fauna” (CAFF). Ved sit lederskab har Grønland spillet en central og vigtig rolle i at skabe fremskridt på biodiversitetsområdet, blandt andet ved at få færdiggjort en ny 10-årig handlingsplan, som er udarbejdet i tæt samarbejde med arktiske stater, Oprindelige Folks organisationer og eksperter. Den 10-årige handlingsplan kommer til at gøre en forskel for mennesker, naturen og miljøet i Arktis.
Grønland afsluttede i går – den 12. maj 2025 – sit toårige lederskab af Arktisk Råds arbejdsgruppe CAFF, der er blevet varetaget på vegne af Kongeriget Danmark. CAFF har til opgave at overvåge og fremme samarbejdet om biodiversitet i Arktis og er én af Arktisk Råds seks arbejdsgrupper.
“Arbejdsgrupperne i Arktisk Råd er maskinrummet i det arktiske samarbejde. Det er i arbejdsgrupperne, at der skabes viden og løsninger, som gør en reel forskel for mennesker, naturen og miljøet i Arktis. Under mit ressort hører tre ud af de seks arbejdsgrupper i Arktisk Råd – og altså heriblandt CAFF – hvor Grønland er delegationsleder på vegne af Kongeriget Danmark. Jeg er meget stolt af, at vi igennem de seneste to år har ledet denne arbejdsgruppe med stor dygtighed, og at vi har bidraget til konkrete fremskridt i hele Arktis, særligt på biodiversitetsområdet”, udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked, Indenrigsanliggender og Miljø Bentiaraq Ottosen.
Fokus på havet, viden og inddragelse
Under Grønlands lederskab har Kongeriget Danmark haft særligt fokus på havet, viden og inddragelse:
- Havet: Kongeriget Danmark har haft fokus på økosystemer i havet, og herunder været med til at lede udarbejdelsen af en rapport om marine invasive arter og en rapport om udvikling af marine forvaltningsværktøjer.
- Vidensopbygning: Der er arbejdet målrettet for at styrke CAFF’s moniteringsprogram for biodiversitet i Arktis (CBMP), der medvirker til at kunne give en status og tendenser for den arktiske biodiversitet og økosystemer.
- Inddragelse: Der har været fokus på inddragelse af Oprindelige Folks viden. Som led i CAFF’s strategi for inddragelse af unge har CAFF desuden haft en session på en arktisk ungekonference, der blev afholdt af det norske lederskab af Arktisk Råd i Tromsø i 2025.
Ny 10-årig handlingsplan for biodiversitet
Et centralt resultat af lederskabet er færdiggørelsen af en ny, 10-årig handlingsplan ”Actions for Arctic Biodiversity 2025–2035”. Handlingsplanen er udviklet i tæt samarbejde mellem arktiske stater, Oprindelige Folks organisationer samt eksperter og vil blive yderligere udviklet over de kommende 10 år.
Et lederskab med stærkt samarbejde og bred opbakning i en ny virkelighed
Grønland har på vegne af Kongeriget Danmark tidligere ledet CAFF i perioden 2006 til 2009 og havde igen i perioden 2023–2025 ansvaret for at lede arbejdsgruppen. Det seneste lederskab har været præget af en geopolitisk udfordrende periode og en strategisk pause i Arktisk Råd grundet Ruslands invasion i Ukraine. Grønlands lederskab har derfor brugt betydelige ressourcer på at opretholde arbejdsgruppens sekretariatsfunktion samt sikre fremdrift i eksisterende projekter, da genoptagelse af arbejdet i arbejdsgrupperne blev muligt.
Lederskabet har været præget af tæt koordinering og samarbejde med ICC Grønland, Pinngortitaleriffik, danske og færøske myndigheder samt Aarhus Universitet. Grønland har modtaget stor opbakning fra både arktiske stater og Oprindelige Folks organisationer.
For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Anders Samuelsen på tlf.: +299 27 02 43 eller på e-mail: pan@nanoq.gl