Gå til sidens indhold

Antikonception i Det Grønlandske Sundhedsvæsen

Sendes af: Departement for Sundhed

I Sundhedsvæsenet tilbydes forskellige former for prævention, der beskytter mod uønsket graviditet. Præventionsformerne, der tilbydes i Grønland, er de samme som anvendes i de nordiske lande. Valget af prævention afhænger af en række faktorer, og sundhedspersonalet rådgiver borgerne ud fra deres individuelle ønsker og behov. Der tages blandt andet hensyn til faktorer så som kvindens alder, helbred, eventuelle lidelser, rygevaner samt mulige bivirkninger ved de forskellige præventionsformer.

Blandt de præventionsmuligheder, der tilbydes i Sundhedsvæsenet, er bl.a. Depo-Provera (P-sprøjte), P-ring, P-stav, P-piller og hormon- og kobberspiral. Det er altid kvindens egen beslutning, hvilken præventionsform hun ønsker, baseret på individuelle behov og helbredsforhold, og efter grundig dialog med en sundhedsperson. Alle præventionsformer, der tilbydes i Sundhedsvæsenet, er gratis for borgerne.

Sundhedsvæsenet vurderer, at Antikonceptionssagen har ført til en mere negativ holdning iblandt befolkningen til hormon- eller kobberspiral som præventionsform.
Desuden har Sundhedsvæsenet bemærket, at flere kvinder i den seneste tid har udtrykt ønske om at stoppe med at bruge Depo-Provera. Dette hænger formentlig sammen med, at præventionsformen er blevet omtalt negativt på de sociale medier.

”Sundhedsvæsenet er til for at hjælpe og rådgive borgerne om sundhedsfaglige spørgsmål og problemstillinger. Hvis man har spørgsmål eller er blevet i tvivl om, man har valgt den rette præventionsform, så kan man altid kontakte Sundhedsvæsenet, for at få råd og vejledning om de forskellige præventionsmuligheder. På den måde kan man vælge den præventionsform, der passer til ens personlige ønsker og behov”, udtaler vicedirektør ved Sundhedsvæsenet Aka Olesen.

Det er i den forbindelse vigtigt at fremhæve, at Depo-Provera er et anerkendt lægemiddel til beskyttelse mod uønsket graviditet, der er godkendt af Europa-Kommissionen og inkluderet på WHO’s liste over essentielle lægemidler.

”Valget af præventionsform er en personlig beslutning, der indebærer mange overvejelser for den enkelte. Der er ikke præventionsformer, der er mere rigtige end andre. Alle præventionsmuligheder har forskellige fordele og ulemper, herunder bivirkninger. Depo-Provera kan, ligesom de øvrige præventionsformer, der tilbydes i Sundhedsvæsenet, være et godt valg for den enkelte. Depo-Provera giver en god beskyttelse mod uønsket graviditet og kan desuden have en positiv effekt på blandt andet menstruationssmerter. Det er samtidig vigtigt at sige, at valget af prævention altid vil være en individuel beslutning, der træffes efter grundig lægefaglig rådgivning”, udtaler Landslæge Paneeraq Noahsen.

Det er aldrig kun kvindes ansvar at beskytte sig under sex – det er altid et fælles ansvar. Kondomet er et sikkert og effektivt præventionsmiddel, der både forebygger uønsket graviditet og beskytter mod seksuelt overførte infektioner. Kondomet er samtidig den eneste prævention, der beskytter mod både graviditet og infektioner.

En af kondomets store fordele er, at det er nemt at bruge og ikke har de bivirkninger, som hormonbaserede præventionsmidler kan have. Ved at bruge kondom tager man ansvar for både sin egen og sin partners sundhed.

”Det er helt afgørende, at begge parter tager ansvar for at beskytte sig under sex. Det må aldrig kun blive kvindens ansvar. Det er samtidig vigtigt at huske, at sex altid skal være frivilligt, trygt og baseret på gensidig respekt. Derfor er kommunikation grundlaget for sunde og gode seksuel oplevelse”, udtaler Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain.

Kondomer udleveres gratis hos Sundhedsvæsenet. Find dit lokale sundhedscenter – klik her.

For mere information om seksuel sundhed, herunder prævention, grænser og sex, kan man besøge Paarisa.gl, hvor der findes materiale målrettet børn og unge – klik her.


For nærmere information kontakt ministersekretær Nivé Lynge Biilmann på e-mail: nilb@nanoq.gl eller tlf: +299 34 52 84.