Ældre og studerende i Nuuk ønsker republik frem for monarki
Sendes af: Departement for Selvstændighed og UdenrigsanliggenderEn spørgeskemaundersøgelse blandt alderspensionister i Nuuk og studerende i Illisimatusarfik og Niuernermik Ilinniarfik viser, at Grønland skal være en republik frem for at være en del af et monarki, og studerende i Ilisimatusarfik mener som alderspensionister i Nuuk, at Grønland bør etableres som stat i løbet af 10-30 år.
Som en fortsættelse af borgermøderne om forfatningsudkastet deltog omkring 40 studerende i Ilisimatusarfik og Niuernermik Ilinniarfik og omkring 70 alderspensionister i Nuuk i møder med Naalakkersuisoq for Selvstændighed og Udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt i slutningen af november måned.
Republik frem for monarki
En overraskende detalje i spørgeskemaundersøgelsen blandt de ældre viser, at 50 procent ønsker, at Grønland skal være en republik uden konge, 33 procent ønsker, at Grønland skal have en konge i samarbejde med et andet monarki, mens 17 procent ikke vidste, hvad de skulle svare på.
90 procent af otte studerende og tre adjunkter i Ilisimatusarfik, der deltog i møderne, ønsker, at Grønland skal være en republik, og resten på ti procent vidste ikke, hvad de skulle svare.
Også de fleste uddannelsessøgende i Niuernermik Ilinniarfik i Nuuk foretrækker, at Grønland etableres som republik frem for at være i et monarki. Blandt de omkring 30 mødedeltagere i Niuernermik Ilinniarfik ønsker 57 procent Grønland som republik, 34 procent vidste ikke, hvad de skulle svare på, mens syv procent ønsker, at Grønlands skal have en konge i samarbejde med et andet monarki.
- Det er overraskende, at så mange af mødedeltagerne ønsker Grønland som republik frem for et monarki, og det er særligt overraskende, at de fleste ældre foretrækker landet som republik frem for et monarki. Grønlændere siges jo at være glade for kongehuset, men lad os nu se, hvordan vores videre spørgeskemaundersøgelse i resten af landet vil vise fremover, siger Vivian Motzfeldt, Naalakkersuisoq for Selvstændighed og Udenrigsanliggender.
Selvstændighed inden for ti eller 30 år
De enkelte møder foregik på uddannelsesstederne Niuernermik Ilinniarfik, Ilisimatusarfik samt i foreningslokalet Pilutaq. Naalakkersuisoq Vivian Motzfeldt var begejstret for de mange alderspensionister, der mødte op i Pilutaq, hvor omkring 70 ældre var mødt op.
Mødedeltagerne fik præsenteret udkast til forfatning, fik informationer om Selvstyrets overtagelsesområder fra Danmark og om selvstændighed. De fremmødte fik også mulighed for at give deres mening til kende i en spørgeskemaundersøgelse om forfatningsudkastet og om landets mulige selvstændighed.
Til spørgsmålet om, hvornår Grønland bør blive en selvstændig nation, stemte 53 procent af de uddannelsessøgende i Niuernermik Ilinniarfik for, at Grønland bør blive selvstændig i løbet af de næste ti år, 34 procent stemte for selvstændighed inden for 10-30 år, mens 11 procent stemte for selvstændighed om mere end 30 år.
46 procent af alderspensionisterne i Nuuk, der deltog i mødet i Pilutaq, mener, at Grønland bør blive selvstændig inden for 10-30 år, 28 procent stemte for, at Grønland bør blive til en stat inden for de næste ti år, 14 procent ønsker, at staten Grønland bør realiseres om mere end 30 år, mens 10 procent mener, at Grønland aldrig vil blive til en stat.
60 procent af mødedeltagerne i Ilisimatusarfik ønsker, at Grønland bør blive til en stat i løbet af 10-30 år, 30 procent ønsker, at Grønland bør etableres som stat inden for ti år, mens ti procent ønsker, at staten Grønland bør realiseres om mere end 30 år.
Flest for selvstændig stat
69 procent af de uddannelsessøgende i Niuernermik Ilinniarfik ønsker, at Grønland bør etableres som en selvstændig stat, og 31 procent ønsker, at Grønland og Danmark bør samarbejde som selvstændige stater i fri associering.
54 procent af de ældre ønsker, at Grønland skal etableres som en selvstændig stat, 32 procent ønsker, at Grønland og Danmark bør samarbejde som selvstændige stater i fri associering, mens resten på 13 procent ønsker, at Grønland skal forblive integreret i staten Danmark som i dag.
80 procent af mødedeltagerne i Ilisimatusarfik ønsker, at Grønland og Danmark bør samarbejde i fri associering som selvstændige stater, mens 20 procent ønsker, at Grønland bør etableres som en selvstændig stat.
Yderligere informationer kan fås hos ministersekretær Naasunnguaq Beck Kristensen på mobilnummer 53 36 84.