Gå til sidens indhold
  1. Del link

Kalistat Lund: Der skal lyttes til stemmerne fra de mennesker, som klimaforandringerne rammer hårdest – og de skal kompenseres med klimafinansiering

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund, har deltaget i Green Overseas Climate Finance Forum i Bruxelles, hvor han var blandt hovedtalerne. Talen tog udgangspunkt i dilemmaet om, at der mangler adgang til klimafinansiering for de lande, der endnu ikke er blevet selvstændige stater, men som samtidig udgør centrum for konsekvenserne af klimaforandringerne.

Green Overseas Climate Finance Forum, som fandt sted i Bruxelles d. 7.-11. oktober, omhandler adgangen til klimafinansiering for EU og Storbritanniens oversøiske lande og territorier. I de årlige klimaforhandlinger under Klimakonventionen opdeles deltagerlandene i ”industrialiserede lande” og ”udviklingslande”. Det er en opdeling, som ikke tager højde for lande som Grønland – og Oprindelige Folk fra hele verden – der falder uden for de etablerede kategorier i klimaforhandlingerne, særligt når det gælder klimafinansiering.

I sin tale tog Naalakkersuisoq Kalistat Lund udgangspunkt i dilemmaet om, at vi i Grønland – og i de andre deltagende lande – mærker konsekvenserne af klimaforandringerne hver eneste dag, mens vi på den anden side ikke har samme adgang til klimafinansiering grundet vores historie. Naalakkersuisoq Kalistat Lund udtrykte i sin tale, at det er på tide, at der etableres mekanismer for klimafinansiering for de lande, som falder uden for de etablerede kategorier i klimaforhandlingerne.

”Landene, der deltager i Green Overseas Climate Finance Forum, har meget til fælles. I min tale talte jeg om vores fællestræk og udtrykte et håb om, at vi sammen kan skabe en fælles stemme, der kan vokse sig stærk og kraftfuld, så den ikke ignoreres internationalt. Der kan kun ske en lige og retfærdig omstilling og opbygning af modstandsdygtige samfund ved ligeværdighed og retfærdighed. Derfor skal vi sammen insistere på, at vi bliver kompenseret for konsekvenserne af klimaforandringerne. Til gavn for dem klimaforandringerne påvirker hver eneste dag – nemlig vores befolkninger”, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund.

Talen kan tilgås på grønlandsk, engelsk og dansk.

Green Overseas Climate Finance Forum
Green Overseas Climate Finance Forum fokuserer på de udfordringer, som EU's og Storbritanniens oversøiske lande og territorier (OCT’er) står over for, når det gælder adgang til klimafinansiering. Formålet med forummet er at forbedre landenes adgang til klimafinansiering og styrke modstandsdygtigheden over for klimaændringer såsom stigende havniveauer og tab af biodiversitet.

Forummet fandt sted i Bruxelles fra 7. til 11. oktober 2024 og samlede repræsentanter fra OCT-regeringer, private sektorer, civilsamfundet, ungdomsnetværk og internationale organisationer med henblik på at udvikle strategier, der kan hjælpe OCT'er med at overvinde barriererne for klimafinansiering.

Initiativet er en del af det bredere Green Overseas Program, der er finansieret af EU og implementeret af Expertise France. Programmet sigter mod at fremme bæredygtig, modstandsdygtig og inkluderende udvikling i disse sårbare regioner, med særligt fokus på klimatilpasning og energiovergang.

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Manasse Berthelsen på tlf.: 34 56 03/54 88 68 eller på e-mail: pan@nanoq.gl