Gå til sidens indhold
  1. Del link

Over 500 jollefiskere ønsker at overgå til IOK

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst
Jollefiskeri

Den nye fiskerilov indfører muligheden for at de jollefiskere, i forvaltningsområde 47; Uummannaq, Upernavik og Diskobugten, som ønsker det kan overgå fra olympisk fiskeri til Individuelle Omsættelige Kvoter, IOK.

Ansøgningsfristen var d. 15. oktober, hvis man ville overgå til IOK per 1. januar 2025. Departementet for Fiskeri og Fangst har modtaget 509 ansøgninger fra jollefiskere som er interesseret i at overgå til IOK per 1. januar. Det er ca. 42 % af de samlede aktive fiskere i område 47 i 2023.

Sagsbehandlingen af ansøgningerne begyndes nu. Derfor vil hver ansøger i den kommende tid modtage en partshøring med beregningerne for deres estimerede kvoteandel. Kvoteandelen er udregnet på basis af de 3 bedste fangstår ud af de senest 5 fulde år, dvs. 2019-2023. Derefter regner man ud, hvor stor en del fiskerens fangst udgør af summen af fangster i levende vægt i område 47 i de tre bedste år for alle fiskere. Resultatet af dette regnestykke er kvoteandelen. Hvis fiskeren kun har fisket et eller to år i de seneste fem år, er deres kvoteandel reduceret forholdsmæssigt.

Når man har udregnet kvoteandelen, kan man beregne kvotemængden for 2025. Kvotemængden fastsættes på baggrund af kvoteandelen og den fastsatte TAC for 2025. Den estimerede kvotemængde for 2025 vil også fremgå af brevet på baggrund af den forventede TAC for 2025.

Kvoten for året kan ændre sig årligt på baggrund af den fastsatte TAC. Men den kvoteandel som man endeligt tildeles, vil kun ændre sig, hvis man sælger eller køber mere kvoteandel.

Alle ansøgere får én måned til at give eventuelle indsigelser til beregningerne. Hvis departementet ikke har modtaget indsigelse inden den 25. november 2024, vil den beskrevne beregning blive anvendt, og ansøgningen vil blive behandlet på det foreliggende grundlag.

Efter den 25. november vil de endelige beregninger blive foretaget og alle ansøgere vil modtage en licens med deres endelige kvoteandel og kvotemængde for 2025. Dvs. at man først får den endelige kvoteandel efter d. 25. november 2024.

Hvis man ikke har nået at ansøge inden den 15. oktober 2024, kan man ansøge igen næste år senest den 15. oktober, hvor man så overgår til IOK per 1. januar 2026.