Gå til sidens indhold
  1. Del link

Stor interesse for IOK

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst

Den nye fiskerilov indfører muligheden for at de jollefiskere, i forvaltningsområde 47; Uummannaq, Upernavik og Diskobugten, som ønsker det kan overgå fra olympisk fiskeri til Individuelle Omsættelige Kvoter, IOK. 

Derfor har Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Kim Kielsen, og Departementet for Fiskeri og Fangst afholdt en række informationsmøder om ordningen for frivillig IOK både fysisk og online i den sidste halvanden måneds tid. 

Alle steder har fiskerne udvist stor interesse for ordningen, hvor mange har benyttet sig af muligheden for at deltage i informationsmøderne. Jollefiskerne har været glade for at få mere information om ordningen, proceduren for ansøgning og regulering under IOK. Spørgelysten var stor blandt jollefiskerne og dem som har været i tvivl, har fået bedre viden om IOK-ordningen. 

Ansøgningsfristen er d. 15. oktober, hvis man vil overgå til IOK per 1. januar 2025. Man kan også vælge at vente til senere år med at overgå til IOK. Per d. 10/10 har Departementet for Fiskeri og Fangst modtaget 376 ansøgninger fra jollefiskere som er interesseret i at overgå til IOK per 1. januar. Det er ca. x % af de samlede aktive fiskere i område 47 i 2023. 

Når ansøgningsfristen er udløbet, vil alle ansøgere modtaget en partshøring med deres estimerede kvoteandel og kvotemængde for 2025. Kvoteandelen er udregnet på basis af de 3 bedste fangstår ud af de senest 5 fulde år, dvs. 2019-2023. Kvotemængden fastsættes på baggrund af kvoteandelen og den fastsatte TAC for 2025. Alle ansøgere får én måned til at give eventuelle indsigelser til beregningerne. Man kan trække sin ansøgning tilbage frem til 1. december 2024. 

Man kan læse mere om proceduren og finde ansøgningsskemaet på Ansøg om IOK for joller i forvaltningsområde 47; Upernavik, Uummannaq og Diskobugten (sullissivik.gl).

Efter den 1. december fremsendes en licens med ens kvoteandel og kvotemængde for 2025. Så er man overgået til IOK. Man kan herefter ikke komme tilbage til det olympiske fiskeri, heller ikke selvom man sælger sin kvoteandel.

Hvis man ikke når at ansøge inden den 15. oktober 2024 kan man ansøge igen næste år senest den 15. oktober, hvor man så overgår til IOK per 1. januar 2026. 

Følgende bosteder har haft mulighed for at deltage i informationsmøder:

Derudover afholdt Departementet for Fiskeri og Fangst et informationsmøde under Polar Expo Fishing and Hunting i Ilulissat. Departementet havde også en stand, hvor fiskerne kunne få information om frivillig IOK.

Borgere skal være opmærksomme på, at der fra 1. januar 2025 vil være et krav om oprettelse i erhvervsregisteret (CVR-nr.) for erhvervelse af en fiskerilicens. Vejledning til oprettelse af en virksomhed kan findes via følgende link: https://aka.gl/emner/erhverv/ny-virksomhed/registrering-i-cvr?sc_lang=da. For nærmere oplysninger om oprettelse i CVR-registeret findes kontaktoplysningerne for Skattestyrelsens Kontor for oprettelse af Grønlandske virksomheder via følgende link: https://aka.gl/emner/erhverv/ny-virksomhed/kontakt-cvr?sc_lang=da.