Gå til sidens indhold
  1. Del link

Fremtidens alkoholpolitik skal redde liv

Sendes af: Departement for Sundhed

Drømmen om et trygt samfund, hvor ingen skades af alkohol er ikke bare en drøm, men en reel mulighed, som kan realiseres gennem en langsigtet og evidensbaseret alkoholpolitik. Arbejdet med anbefalinger til en fremtidig alkoholpolitik er i fuld gang, og deltagerne ved seminaret om fremtidens alkoholpolitik, står sammen om dette fælles mål: ”Sammen vil vi sikre, at ingen børn skades af alkohol”.

Over to dage var ca. 70 fagfolk og enkelte politikere, herunder flere medlemmer af Naalakkersuisut, Inatsisartut og borgmesteren for landets største kommune, samlet i Nuuk for at drøfte fremtidens alkoholpolitik og høre ekspertoplæg og fortællinger om alkohol og alkoholens historie. Der var en høj grad af involvering og deltagerne engagerede sig i dialogen om løsninger på alkoholområdet og kom med input til det igangværende arbejde med anbefalinger til en fremtidig alkoholpolitik.

- Seminaret er det første vigtige skridt i forhold til at sikre en bred inddragelse og opbakning til arbejdet med udvikling af evidensbaserede anbefalinger til fremtidens alkoholpolitik. Deltagernes store engagement og vigtige input bliver en stor styrke i det videre arbejde med anbefalingerne. Det næste meget vigtige skridt er at inddrage kommuner og borgere i dialogen, herunder ikke mindst de unge, siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain og fortsætter:

- I arbejdet med fremtidens langsigtede alkoholpolitik er det afgørende, at vi står sammen, og at vi ved, hvor vi vil hen, og hvad vi gerne vil opnå. På seminaret tegnede der sig et tydeligt billede af en fælles drøm om et trygt samfund, hvor ingen skades af alkohol. Et samfund, der skal være fundamentet for et stærkt og selvbærende folk samt familier i trivsel. I dag er konsekvenserne af alkohol store, og en af de mest alvorlige konsekvenser er, at vi mister vores unge til selvmord. Fremtidens alkoholpolitik skal redde liv,
siger Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain.

Ved seminaret deltog eksperter fra WHO, som holdt oplæg om WHO’s anbefalinger til effektive og evidensbaserede tiltag, der kan reducere skadelig brug af alkohol i samfundet.

- Alkohol koster menneskeliv og alkohol skaber lidelse og traumer. Sådan behøver det ikke være. En ambitiøs og langsigtet alkoholpolitik, som tager de evidensbaserede værktøjer, som WHO anbefaler i brug, kan redde liv og reducere menneskelig lidelse. Effekten ved at implementere en evidensbaseret politik vil vise sig hurtigt. Det kan vi også se her i Grønland i den korte periode i 2018, hvor Grønlands tidligere alkohollovgivning var gældende. Flere lande er lykkedes med at skabe store og vedvarende positive forandringer på alkoholområdet. Det kan Grønland også gennem vedtagelsen af en langsigtet og evidensbaseret alkoholpolitik, udtaler Dr Carina Ferreira-Borges fra WHO, som holdt oplæg ved seminaret.

Under seminaret illustrerede andre ekspertoplæg, hvordan alkohol påvirker samfundet, og hvordan alkoholområdet er omgærdet af myter. En af de mest udbredte myter er, at nogle få genstande ikke skader. Ved seminaret slog eksperter fra WHO fast, at selv små mængder alkohol udgør en risiko for at udvikle sygdom, herunder kræft og hjertesygdom. Samtidig belyste andre oplæg den klare sammenhæng mellem alkohol og selvmord, vold, seksuelle overgreb og omsorgssvigt i barndommen.

Et oplæg fra Børnerettighedsinstitutionen MIO viste, hvordan børnene i mange år har råbt op om, hvordan de voksnes brug af alkohol krænker børns ret til et trygt liv. Børnene kommer med en klar opfordring til de voksne om at handle på denne viden.

Planlægningen af alkoholseminaret og arbejdet med alkoholanbefalinger udgår fra Departementet for Sundhed i tæt samarbejde med Center for Folkesundhed i Grønland og WHO/Europe. Udviklingen af anbefalinger sker i et bredt samarbejde med andre departementer og sektorer, og målet er at sikre inddragelse af alle relevante aktører, herunder særligt borgere og kommuner.


Links:

Videooptagelse af seminar – Dag 1

Videooptagelse af seminar – Dag 2


For nærmere information kontakt ministersekretær Nivé Lynge Biilmann på e-mail: nilb@nanoq.gl eller tlf: +299 34 52 84.