Naalakkersuisut lancerer Handlingsplan for efterlevelse af FN’s Konvention om Rettigheder for Personer med Handicap 2024-2034
Sendes af: Departement for Børn, Unge og Familier
Handlingsplan for efterlevelse af FN’s Konvention om Rettigheder for Personer med Handicap 2024-2034, der netop er udkommet, tager udgangspunkt i handicapredegørelsen fra 2022 og prioriterer 10 indsatsområder.
Handlingsplan for efterlevelse af FN’s Konvention om rettigheder for personer med handicap beskriver 10 indsatsområder, som lægger vægt på, at personer med handicap skal have mulighed for at indgå i samfundslivet på lige fod med andre, udgives i dag.
”Handicap opstår når barrierer i det omgivende samfund begrænser en person med funktionsnedsættelse i at deltage i samfundslivet. Vi skal skabe et samfund uden barrierer. Det handler om fysiske barrierer og om samfundets og lovgivningens indretning. At fjerne barriererne er først og fremmest en politisk opgave, men det er også en fælles opgave, vi alle må påtage os.” udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Aqqaluaq B. Egede.
Den nye handlingsplan tager afsæt i Redegørelse for Grønlands efterlevelse af FN’s Konvention om rettigheder for personer med handicap fra 2022, som er udgangspunktet for den langsigtede handlingsplan for efterlevelse af FN’s Handicapkonvention og har ti indsatsområder.
Foruden de ni indsatsområder, der har afsæt i handicapredegørelsen, blev der under udarbejdelsen af denne handlingsplan tilføjet et 10. indsatsområde. Det 10. indsatsområde er tilføjet med baggrund i udgivelsen af tre rapporter på døgntilbudsområdet og fokuserer på forhold omkring seksualitet og forebyggelse af seksuelle overgreb mod mennesker med et handicap.
Handlingsplanens 10 indsatsområder har til formål at.:
- Forbedre implementeringen af Inatsisartutloven om støtte til personer med handicap, herunder forbedre kommunernes muligheder for at få relevante råd og vejledning.
- Skabe et mere sammenhængende uddannelsesforløb for personer med handicap, herunder sikre tidlig opsporing af særlige behov og bedre overgange mellem førskoletilbud, folkeskole og videre uddannelse for personer med handicap.
- Forbedre muligheder for uddannelse og opkvalificering af ansatte på handicapområdet.
- Skabe et mere rummeligt arbejdsmarked for personer med handicap.
- Forbedre udredning i psykiatrien og samarbejdet mellem Sundhedsvæsenet og kommunerne.
- Forbedre datagrundlaget vedr. personer med handicaps levevilkår.
- Sikre et tilstrækkeligt antal boliger egnet for personer med handicap, herunder Naalakkersuisuts landsdækkende døgntilbud og kommunale botilbud.
- Forbedre rammerne for frivillighed og foreninger på handicapområdet. Departementet for Børn og Unge.
- Forbedre oplysning om handicap i samfundet generelt. Formålet er at mindske fordomme og diskrimination vedrørende personer med handicap.
- Sikre en forbedret indsats og praksis inden for døgntilbuddenes viden om seksualitet og forebyggelse af seksuelle overgreb mod mennesker med handicap.
“Vi må møde mennesket frem for funktionsnedsættelsen, og vi må sige fra over for diskriminerende, nedværdigende eller ydmygende behandling af mennesker med et handicap.” udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Aqqaluaq B. Egede.
Læs Handlingsplan for efterlevelse af FN’s Konvention om rettigheder for personer med handicap 2024-2034 her.
For nærmere information kontakt ministersekretær Rosa Thorsen på e-mail: rose@nanoq.gl eller tlf: +299 34 50 00.