Gå til sidens indhold

Naalakkersuisut iværksætter en afdækning af de menneskeretlige aspekter ved Antikonceptionssagen

Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling

Naalakkersuisut har på et møde den 9. August 2024 godkendt rammen for en undersøgelse af de menneskeretlige aspekter af Antikonceptionssagen (tidl. Spi-ralsagen). Undersøgelsen gennemføres af en ekspertgruppe og forventes færdig-gjort senest september 2025. 

Undersøgelsen skal afdække om der er sket krænkelser af de universelle menne-skerettigheder og af oprindelige folks rettigheder. Derudover skal det vurderes om krænkelserne lever op til definitionen på folkedrab.

Det er en meget væsentlig pointe for Naalakkersuisut at sagen ikke kun handler om jura og lovgivning. Den handler grundlæggende om menneskers værdighed. Som samfund skal vi have alle fakta på bordet, men vi skal også finde måder på at komme videre på i fællesskab. Derfor vil undersøgelsen også forholde sig til hvordan traumerne påført af Antikonceptionssagen har påvirkning samfundet over generationer. 

Endeligt ønsker Naalakkersuisut at få et eksternt blik på praksis efter hjemtagel-sen af sundhedsområdet i 1992. Landslægeembedets undersøgelse efter 1992 kunne ikke påvise systematisk brug af prævention uden samtykke efter hjemta-gelsen. Naalakkersuisut ønsker at afdække om der kan være et mørketal, blandt udsatte piger/kvinder. 

Ekspertgruppen vil bestå af internationalt anerkendte eksperter, der tilsammen kan besvare de spørgsmål undersøgelsen stiller. Ekspertgruppen består af:

Dalee Sambo Dorough. Canadisk advokat og fortaler for oprindelige folks ret-tigheder. Tidligere præsident af ICC. Ekspert i international menneskeret. Med-lem af FN’s permanente forum for oprindelige folk. 

Jonas Christoffersen. Advokat. Doktorgrad i jura på en afhandling om Den Eu-ropæiske Menneskerettighedsdomstol. Tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Jensine Nedergaard. Ph.D. i psykologi. Chefpsykolog i Kommune Qeqertalik. Særligt fokus på kulturpsykologi.

Miriam Cullen. New Zealandsk forsker og jurist med særlig ekspertise indenfor menneskerettigheder og oprindelindelige folks rettigheder. 

Ekspertgruppens sammensætning kan ændre sig af hensyn til undersøgelsens fremdrift. 

Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling, Naaja H. Nathanielsen udtaler:

Jeg vil gerne takke de rettigheds- og talsmandsorganisationer, der er kommet med værdifulde input. De har siden første dag presset på for, at afdækningen af antikonceptionssagen hele tiden skrider frem og deres indsats understreger betyd-ningen af uafhængige NGO’er og talsmænd i samfundet. 

Det er en sag med mange spor og man kan let miste overblikket. Derfor vil jeg bruge anledningen til at minde os alle om selve udgangspunktet for det arbejde der er sat i gang, både i forskergruppen, ekspertgruppen, i retssale, i terapirum, på kontorer og på politisk niveau. Antikonceptionssagen handler grundlæggende om overgreb og om at blive sat uden for indflydelse. Den slags magtfordrejning sætter mærker i det enkelte menneske, i den nærmeste familie- og vennekreds og i samfundet. Og det bidrager kun til smerten at der er tale om en tilsyneladende ko-ordineret og systematisk indsats, hvor reglerne løbende blev tilpasset, så det lettere kunne lade sig gøre at udrulle kampagnen. Naalakkersuisut ser frem til ekspert-gruppens arbejde og vil give dem arbejdsro til at nå frem til deres egne konklusioner
”. 


Baggrund
Undersøgelsen er uafhængig af det arbejde den uvildige forskergruppe nedsat af Danmark og Grønland udfører.

Det er besluttet at benævne sagen ”antikonceptionssagen” frem for ”spiralsagen”. Dette fordi der i realiteten er tale om flere præventionsformer end spiral. 



For nærmere information kontakt ministersekretær Jeanette L. Petersen på e-mail: jalp@nanoq.gl eller tlf: +299 26 54 76