Gå til sidens indhold
  1. Del link

Kvoter og Fangstperioder for Rensdyr og Moskusokser - Sommer og Efterår 2024.

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst
Moskusokse rensdyr

Hermed meddeles de besluttede fangstperioder og -kvoter for rensdyr og moskusokser – Sommer og Efterår 2024. APN lægger ved fangst af rensdyr og moskusokser vægt på den sæsonmæssigt bedste udnyttelse. For at udnytte kød, skind, uld og andre dele bedst muligt tilstræbes det derfor, at rensdyrfangst forløber sommer og efterår samt at moskusoksefangst forløber sommer, efterår og vinter.

Grønlands Naturinstitut gennemførte i 2018 helikoptertælling af rensdyr og moskusokser i forvaltningsområderne Maniitsoq og Sisimiut i Qeqqata Kommunia. Der er ligeledes af GN i 2019 blevet gennemført helikoptertælling af rensdyr i Region 3 (Akia-Maniitsoq) og Region 4 (Ameralik). På baggrund af tællingerne afgav GN i 2020 rådgivning, som bl.a. omfattede forlængelse af fangstperioderne i de tre nævnte regioner.

GN gennemførte i starten af 2024 igen helikoptertællinger af rensdyr og moskusokser i forvaltningsområderne Maniitsoq og Sisimiut i Qeqqata Kommunia. Tællingerne viste, at der er mange voksne moskusoksetyre og -køer i Maniitsoq-forvaltningsområde, men at der samlet set ikke er særligt mange kalve. Der fortsættes derfor med forbuddet mod at skyde køer med kalve. Det samlede antal moskusokser i Maniitsoq-forvaltningsområde har dog ikke ændret sig væsentligt i forhold til 2018. Køns- og aldersfordelingen hos moskusokserne i Sisimiut-forvaltningsområde er som den skal være, da jagten der ikke har været så intens.

Minimumstælling af moskusokser i Ivittuut gennemført i april 2024 er sammen med planer om flytning af moskusokser til Paamiut baggrund for Naalakkersuisoq’s kvotebeslutning i denne region.

Rensdyr
1. Region 2, 3 og 4: Erhvervsfangst af rensdyr starter 1. august og forløber til og med 31. december. Fritidsfangst af rensdyr starter 1. august og forløber til og med 31. oktober. Fangst af køer med kalve er kun tilladt i Region 3 og Region 4.
2. Region 1, 5, 6, 7, 8 og 11: Erhvervsfangst af rensdyr starter 1. august og forløber til og med 15. oktober. Fritidsfangst af rensdyr starter 1. august og forløber til og med 30. september. Fangst af køer med kalve er forbudt.
3. Region 9 og 10 (Olrik Fjord, Prudhoe Land og Inglefield Land): Erhvervs- og fritids-fangst af rensdyr starter 1. august og forløber til og med 31. december. Fangst af køer med kalve er forbudt.
4. Samtlige regioner: Fangst af rensdyrtyre, der under brunsttiden i oktober kan lugte, er med formålet god jagtskik forbudt i hele oktober-måned.

Begrundelser: Der observeres i flere fangstregioner adskillige rensdyrtyre, der i brunst perioden er fanget og bare efterladt, da de lugter og det besluttes derfor iht. fangerviden, at fangst af rensdyrtyre, der i brunstperioden kan lugte, er forbudt i hele oktober-måned.

Informationer: Der bliver returneret alt for få rensdyrlicenser udfyldt med fangstmelding til kommunernes servicecentre, selv om rapportering er lovpligtigt. Dette er langt fra tilfredsstillende og gør det svært for APN og Grønlands Naturinstitut at vurdere det reelle fangsttryk samt rensdyrbestandenes tilstand i fangstregionerne. Da fangstmelding som nævnt ovenfor er lovpligtig, meddeles det hermed, at der i APN arbejdes med en snarlig stramning af bekendtgørelsen, så der bliver sanktions-muligheder mht. dem, der ikke indrapporterer fangst-meldinger.

Tydeliggørelser: Det understreges, at der fra kommunernes side kun vil blive udleveret en rensdyrlicens pr. fangstregion ad gangen, hvilket gælder for alle erhvervsfangere (10 rensdyr pr. licens) og fritidsjægere (5 rensdyr pr. licens). Inden ansøgning om ny licens skal man så vidt muligt returnere fangstmeldingsskema. APN følger i samarbejde med kommunerne returnering af licenser med fangstmelding.

Det understreges, at det er forbudt at anvende snescootere, ATV-er samt andre motoriserede køretøjer til forfølgning af rensdyr samt fangst af rensdyr.

Moskusokser
5. Forvaltningsområde Maniitsoq: Erhvervs- og fritidsfangst af moskusokser i Jagtområde 1, 2, 3 og 4 starter 1. august og forløber til og med 15. oktober. A) Der er ubegrænset kvote for erhvervs- og fritidsfangere fra Qeqqata Kommunia (der vil være 5 moskusokser pr. licens). B) Der er en samlet kvote på 300 dyr for erhvervs- og fritids-fangere fra de andre kommuner, hvor 1 licens giver adgang til max. 3 moskusokser. C) Fangst af trofætyre samt køer med kalve er forbudt.
6. Forvaltningsområde Sisimiut: Kvoteret erhvervs- og fritidsfangst starter 1. august og forløber til og med 15. oktober med kvote på 400 dyr. Fangst af trofætyre samt køer med kalve er forbudt.
7. Moskusokseregion Naternaq: Erhvervs- og fritidsfangst af moskusokser starter 1. august og forløber til og med 15. oktober med kvote på 120 dyr. Ussuit Nunaat, Ipiutaarsuup Nunaa og Eqalummiut Nunaat er forvaltningsmæssigt medtaget i moskusokseregion Naternaq. Fangst af trofætyre samt køer med kalve er forbudt.
8. Forvaltningsområde Qaanaaq: Moskusoksekvoten til erhvervs- og fritidsfangst for fangstregion Kap Atholl er på 60 dyr. Moskusoksekvoten til erhvervs- og fritidsfangst i fangstregion Inglefield Land og Prudhoe Land er uændret på 60 dyr. Fangstperioden er fra 1. august til og med 31. december. Fangst af trofætyre samt køer med kalve er forbudt.
9. Forvaltningsområde Ivittuut: Moskusoksekvoten til erhvervs- og fritidsfangst besluttes på baggrund af minimumstælling til 30 1-2-årige dyr, fordelt på 18 køer og 12 tyre. Fangstperioden forløber fra 1. august til og med 15. oktober.
10. Moskusokseregion Nanortalik: Der besluttes på baggrund af helikoptertælling i området en moskusoksekvote på 3 dyr fordelt på 1 tyr og 2 køer med fangstperiode fra 1. august til og med 15. oktober.
11. Forvaltningsområde Sigguk: Fangstperioden for erhvervsfangst og fritidsjagt starter 1. august og forløber til og med 15. oktober. Kvoten er uændret på 150 dyr. Fangst af trofætyre samt køer med kalve er forbudt.

12. Forvaltningsområde Ittoqqortoormiit: Fangstperioderne for erhvervsfangst og fritids-fangst starter 1. august og forløber til og med 15. oktober samt 25. november til og med 23. december. Kvoten er for disse to fangstperioder uændret og samlet på 115 dyr. Fangst af trofætyre samt køer med kalve er forbudt.
13. Moskusokser der er kommet til Nuuk-området, er fredet.

Begrundelser: Moskusoksefangst i Forvaltningsområde Maniitsoq besluttes til at starte 1. august, jf. pkt. 5. Baggrunden for dette er, at APN prioriterer traditionel moskusoksefangst med tørring af kød og at forstyrrelser af moskusokserne, der især foregår under vinterfang-sten og omfattende brug af motoriserede køretøjer, søges mindsket samt den måde de mo-toriserede køretøjer bruges søges ændret på anden vis samt gennem oplysning.

Moskusokserne observeret i Ussuit Nunaat, Ipiutaarsuup Nunaa og Eqalummiut Nunaa medtages i Region Naternaq, da APN lægger vægt på, at de skal kunne vandre længere nordpå og vestpå samt inkluderes i Naternaq-bestanden, jf. pkt. 7.

Moskusoksekvoten til erhvervs- og fritidsfangst i Kap Atholl i forvaltningsområde Qaanaaq besluttes, med grundlag i biologisk rådgivning om områdets begrænsede græsningskapacitet samt fangerviden om, at moskusokserne er blevet flere og har spredt sig udenfor fangst-området, til 60 dyr, jf. pkt. 8.

Tydeliggørelser: Det understreges, at det er forbudt at anvende snescootere, ATV-er samt andre motoriserede køretøjer til at forfølge og fange moskusokser.

Som noget nyt arbejdes der for at indføre digital fangstrapportering. Der vil komme en særskilt skrivelse derom senere.

Kravet om, at jagtbevis skal være betalt inden den 1. maj 2024, er gældende for både er-hvervs- og fritidsfangere. Ligesom kravet om, at licenser til fritidsjagt kun kan tildeles perso-ner, som gennem de seneste 10 år har haft folkeregisteradresse i Grønland i en sammenhæn-gende periode på minimum 2 år, er gældende.

Med henvisning til Inatsisartutlov nr. 34 af 13. juni 2023 om fangst og jagt § 13 kan licens og tilladelse til erhvervsfangst og -jagt på kvoterede arter efter ansøgning tildeles personer, der er fyldt 15 år og i besiddelse af et gyldigt erhvervsjagtbevis.

Med henvisning til § 14, stk. 1 kan licens til fritidsfangst og -jagt på kvoterede arter efter ansøgning tildeles personer, der er fyldt 15 år, som har et gyldigt fritidsjagtbevis, og har fast bopæl i Grønland, og som har haft fast bopæl i de seneste 2 sammenhængende år forud for ansøgningstidspunktet.

Børn, der er fyldt 12 år, men endnu ikke fyldt 15 år, kan deltage i fangst og jagt på følgende vilkår:
1) Barnets forældre, værge eller en person over 18 år med skriftligt samtykke fra barnets forældre eller værge skal vejlede barnet og være indenfor 1 meters afstand, hvis barnet bærer våbnet, og ved barnets affyring af skud.
2) Kaliberstørrelsen skal følge den til enhver tid gældende lovgivning.
3) Den, der vejleder barnet, skal have en gyldig licens eller tilladelse til den pågældende fangst og jagt.
Dyr, der er nedlagt af et barn skal fangstregistreres på den person, som har vejledt barnet under fangsten.

I forhold personer der har fast bopæl i Grønland, og inden for de seneste 10 år forud for ansøgningstidspunktet har haft fast bopæl i Grønland i en sammenhængende periode på mindst 2 år kan der tildeles en licens til fritidsfangst og -jagt på kvoterede arter efter ansøgning.

For nærmere information kan specialkonsulent Masaana Dorph kontaktes, e-mail: mado@nanoq.gl

Bilag