Gå til sidens indhold

SÄdan indbringer du en klage om diskrimination til LigebehandlingsnÊvnet

Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Imaq qaqqat

Den 1. juli 2024 trådte den nye Ligestilling og anti-diskriminationslov i kraft. Det betyder, at det nu er muligt at klage til Ligebehandlingsnævnet, hvis du har oplevet direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af køn, graviditet, adoption, barselsorlov, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika, race, hudfarve, national, social eller etnisk oprindelse, handicap, alder, politisk anskuelse, religion eller trosoverbevisning eller hvis du har oplevet chikane.

-------------------------------------------------------------------

Faktaboks: Direkte og indirekte forskelsbehandling

Direkte forskelsbehandling er når en person behandles dårligere end en anden person er blevet behandlet eller ville blive behandlet i den samme situation.

Indirekte forskelsbehandling er når nogle personer eller grupper stilles dårligere end andre. Der er dog undtagelser til dette. Loven gælder ikke hvis forskelsbehandlingen er velbegrundet og tjener et rimeligt formål. Det kan eksempelvis være særlige rabatter til ældre eller fordele til grupper der som udgangspunkt har et større behov for støtte end flertallet.

-------------------------------------------------------------------

Faktaboks: Kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika

Loven omtaler tre begreber som ikke har været nævnt i lovgivning før.

Kønsidentitet handler om det enkelte individs personlige oplevelse af at tilhøre et bestemt køn.

Kønsudtryk handler om det enkelte individs personlige måde at vise sit køn på, gennem eksempelvis påklædning, frisure og adfærd.

Kønskarakteristika handler om synlige og usynlige karakteristika på kroppen som tilhører et bestemt køn og adskiller sig fra det andet køn, eksempelvis kønsorganer, kønshormoner, muskel- og fedtmasse-forhold, bryster, adamsæble, højde, hoftebredde, skulderbredde og stemme.

-----------------------------------------------------------------

Du kan klage ved at skrive et brev, skrive en e-mail, ringe, henvende dig personligt eller ved at udfylde et online klageskema på Forbruger- og Konkurrencestyrelsen hjemmeside for Ligebehandlingsnævnet aua.gl/ligebehandling.

På hjemmesiden kan du læse hvilke oplysninger der skal sendes med klagen.

Man kan kun klage over dine egne oplevelser. Det betyder, at du ikke kan klage på andres vegne.

Når klagen er sendt, vil sekretariatet i Forbruger- og Konkurrencestyrelsen sørge for at sagen behandles af Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsnævnet kan indhente erklæringer fra fagpersoner i forbindelse med behandlingen af klagen.

Når Ligebehandlingsnævnet har truffet afgørelse i en sag, orienterer sekretariatet parterne om afgørelsen og om muligheden for at indbringe sagen for domstolene.

Ligebehandlingsnævnets afgørelser er endelige og kan derfor ikke vurderes af en anden administrativ myndighed. Hvis man er uenig med Ligebehandlingsnævnets afgørelse er det derfor kun muligt at indbringe sagen for en domstol.

Ligebehandlingsnævnet er udpeget af Naalakkersuisut den 20. juni 2024. Naalakkersuisut har fået oplyst at nævnet mødes første gang efter sommerferie-perioden. Du kan dog allerede nu indsende klager.

-----------------------------------------------------------------

Klageveje

Hjemmeside: https://aua.gl/ligebehandling/
E-mail: aua@nanoq.gl
Telefon: 32 80 33
Adresse: Imaneq 29, 1. sal, 3900 Nuuk
Postboks 689

-----------------------------------------------------------------

For yderligere informationer kontakt Departementschef Jørgen T. Hammeken-Holm,e-mail: joeh@nanoq.gl; tlf.: 34 68 46.