Gå til sidens indhold

Udfordringer i erhvervet i Sydgrønland på grund af storis

Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Naalakkersuisut har de sidste par dage modtaget en række henvendelser fra kommunen og turistoperatører i Sydgrønland, der er påvirket af den nuværende situation, hvor storisen har lukket adgangsvejene til byer og bygder.

De tilgængelige vejrprognoser vurderer, at storisen fortsat vil være en udfordring langt ind i juli.

Naalakkersuisut ser på situationen med stort alvor, da storisen allerede har haft betydelige konsekvenser for især turoperatører, som har været nødsaget til nedskæringer og snart må sende ansatte hjem uden løn.

Storisen forhindrer bl.a. anløb af krydstogtskibe. Det var anslået, at der i Sydgrønland ville være omkring 130 anløb af krydstogtskibe for sæsonen. En uge ind i juli har ca. 30 skibsanløb aflyst deres ankomster. Hvis situationen fortsat er uændret til udgangen af juli, vil det betyde et tab på 50-60 anløb. Et mindre krydstogtsskib kan bidrage med ca. 1,0 mio. kr. til Grønland.

”Naalakkersuisut forstår alvoren og har straks igangsat et arbejde med at skabe overblik over omfanget af de mistede indtægter. Sammen med Kommune Kujalleq og andre relevante parter arbejder vi ihærdigt på at skabe overblik over situationen for de erhvervsdrivende, der er mærkbart ramt af konsekvenserne med storisen.”, udtaler Naalakkersusisoq Naaja H. Nathanielsen

Borgmester for Kommune Kujalleq, Stine Egede udtaler: ”Det er mange årtier siden vi har haft så store udfordringer med storisen. De seneste år har flere erhverv, særligt turismeerhvervet oplevet en stor vækst, og vi forventede en rekordsæson denne sommer. Mange har netop investeret i fartøjer, overnatnings- og spisesteder og skabt nye arbejdspladser, som vi nu er bange for at tabe på gulvet. Mange familier er berørte, og bliver kun værre jo længere tid storiskrisen varer. Vi er taknemmelige for at Naalakkersuisut prioriterer af finde løsninger, der kan være med til at sikre vore vigtige erhverv for Sydgrønland.”

Hvis fiskere og fangere har manglende indtjening forårsaget af klimatiske ændringer, kan de ansøge om katastrofehjælp via Finanslovskonto 51.01.04 – Genetableringsstøtte hos Departementet for Fiskeri og Fangst. Det anbefales at fiskerne og fangerne fra samme bosted sender en samlet ansøgning, hvor hver ansøger har udfyldt et ansøgningsskema. Det vil sikre hurtigere sagsbehandling. Der kan hvis ansøgningen imødeses udbetales støtte til hver enkelt individuel ansøger. Læs mere her: Ansøgning om katastrofehjælp til manglende indtjening forårsaget klimatiske ændringer (sullissivik.gl)

For nærmere information kontakt Departementet for Fiskeri og Fangst, esu@nanoq.gl.

For øvrige erhverv må vi anmode om tålmodighed, da vi stadig er i gang med at danne et overblik over situationen. Vi vil løbende etablere dialog med de berørte aktører, så vi eventuelt kan hjælpe mest hensigtsmæssigt, og når vi kender omfanget af de mistede indtægter.

For yderligere oplysninger kontakt Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling på mail isiin@nanoq.gl