Gå til sidens indhold
  1. Del link

STYRKELSE AF SUNDHED OG TRIVSEL I GRØNLAND: EN BANEBRYDENDE SAMARBEJDSERKLÆRING MED WHO/EUROPA

Sendes af: Departement for Sundhed

Dette er en fælles pressemeddelelse mellem Naalakkersuisut og WHO/Europa, som også bringes på WHO’s hjemmeside på engelsk.

Naalakkersuisut og WHO Europa har underskrevet en femårig Memorandum of Understanding (MoU), der skitserer 10 prioriterede områder for samarbejde og udveksling inden for sundhedsområdet.

"Jeg havde fornøjelsen af at besøge Grønland sidste år og opleve på første hånd, hvordan sundhedssystemet leverer vitale sundhedsydelser over et enormt geografisk område med spredt bosætning," sagde Dr. Hans Henri P. Kluge, WHO's regionsdirektør for Europa, ved underskrivelsesceremonien på WHO/Europas hovedkontor i København i dag.

"Den grønlandske inuit-kultur rummer gammel viden om, hvordan sundhed skal forstås på en holistisk måde, der omfatter kroppen, sindet og ånden, og hvordan dette udspringer af en række grønlandske værdier, herunder forbindelser til familie, samfund, natur, kultur og sprog. Deres unikke kultur forbinder dem også med inuit-samfund over hele det cirkumpolare område. Grønlands størrelse, historie og vejrforhold betyder, at det skal tackle unikke problemer, samtidig med at landet oplever nogle af de samme sundhedssystemudfordringer som mange andre afsidesliggende områder i WHO's europæiske region. Grønland løsningerne til at håndtere disse udfordringer, løsninger der er rodfæstet i det grønlandske folks robusthed og viden samt i innovative og moderne teknologier som telemedicin og andre digitale sundhedsløsninger.

Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain ser ligeledes frem til øget samarbejde i fremtiden.

”Jeg er meget glad for i dag at underskrive denne samarbejdsaftale, som anerkender båndet mellem Grønland og WHO med formål at styrke sundhed og trivsel i vores land. Naalakkersuisut er med udgangspunkt i Sundhedsforliget fra november 2023 i gang med et stort arbejde for at forbedre sundhedsområdet. For at lykkes med vores mål for fremtiden, har vi brug for en stærk befolkning i et sundt samfund, og vi er glade for at kunne regne WHO som en allieret i denne bestræbelse.. WHO kan med sine internationale sundhedsnetværk samt førende sundhedseksperter tilbyde os vigtig inspiration og læring, som vil komme borgerne til gavn”, udtaler Agathe Fontain.

Under MoU'en vil Grønland og WHO/Europa samarbejde inden for følgende områder, der anses for at være nøgleprioriteter for forbedring af folkesundheden:

  1. Alkoholkontrol og cannabis. Samarbejdet kan inkludere en bred vifte af aktiviteter, herunder støtte til at færdiggøre en ny alkoholpolitik – en aktivitet der allerede er godt i gang.
  2. Tobakskontrol. Samarbejdet kan omfatte en vurdering af tobakspolitikker og en gennemgang af tobakslovgivningen i Grønland med anbefalinger til, hvordan man kan reducere det høje antal af rygere, især blandt de unge.
  3. Strategisk HR i sundhed (HRH). Samarbejdet kan omfatte samarbejde om udvikling og implementering af politikker til styrkelse af rekruttering, ledelse, fastholdelse og tilbagevenden inden for sundhedspersonalet. Desuden kan det også involvere at finde muligheder baseret på telemedicin og andre digitale sundhedsløsninger.
  4. Selvmordsforebyggelse og mental sundhed. Samarbejdet kan omfatte pilotprojekter med innovative selvmordsforebyggende interventioner, der involverer kunst og kultur, træning af frontlinje-sundhedsarbejdere til at genkende tegn på depression og selvmordstanker, samt grønlandsk deltagelse i den paneuropæiske Mental Health Coalition etableret af WHO/Europa.
  5. Vaccination. Samarbejdet kan omfatte oprettelse af fokuspunkter for vaccination i Grønland og WHO/Europa med regelmæssige opdateringer om fremskridt, samt at løse udfordringer der kan opstå ved manglende rutinemæssig vaccination.
  6. Seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRHR). Aktiviteter kan indebære samarbejde mellem eksperter fra WHO og Grønland for at sikre, at SRHR er integreret i nationale sundhedspolitikker og planer for styrkelse af universel sundhedsdækning, sundhedssystemer og behandling med mennesket i centrum.
  7. Tuberkulose. Samarbejdet kan omfatte en evaluering af den nuværende situation samt yde teknisk støtte til Grønland i udformningen af evidensbaserede og kontekstspecifikke TB-interventioner ved hjælp af de nyeste behandlingsmetoder, der har haft en betydelig effekt på reduktion af TB-byrden andre steder i WHO/Europa-regionen.
  8. Adfærdsmæssige og kulturelle indsigter (BCI). Enhver sundhedsintervention skal passe til Grønlands unikke kontekst og kultur. Samarbejde på dette område kan derfor omfatte deltagelse i WHO/Europas BCI-enheds arbejde og træning af udvalgte personer i det grønlandske sundhedssystem.
  9. Støtte til udvikling af sundhedssystemet. Samarbejdet kan omfatte peer-to-peer sparring med eksperter fra WHO og udvekslinger med kolleger, der arbejder i ministerierne i lande i den europæiske region, der også implementerer sundhedsreformer.
  10. Deltagelse i tekniske aktiviteter under Small Countries Initiative og Regions for Health Network. WHO/Europas Small Countries Initiative samler sundhedsledere fra 12 europæiske lande med 2 millioner eller færre indbyggere på både politisk og teknisk niveau. Regions for Health Network er et teknisk netværk, der samler subnationale sundhedsmyndigheder fra mere end 40 regioner. Givet Grønlands befolkningstal kan Small Countries Initiative og Regions for Health Network være nyttige fora, hvor man kan udveksle erfaringer og lære af god praksis i andre kontekster.

I kølvandet på mit uforglemmelige besøg i Grønland sidste år, som var med til at bane vejen for dagens milepæl, er jeg virkelig imponeret over de sundhedsprofessionelle, plejepersonalet, akademikere og organisationer, jeg mødte, som skaber de ønskede sundheds- og sociale ydelser, skræddersyet til behovene hos de mennesker, de hjælper," afsluttede Dr. Kluge. "Jeg håber oprigtigt, at dette kun er begyndelsen på en lang rejse, som Grønland og WHO vil tage sammen, en rejse mod en fremtid, hvor et stærkt og robust samfund lever i harmoni med den stærke og robuste natur, hvori en rejse mod sundhed for alle er indlejret. Vi har så meget at lære af den viden og visdom, som det grønlandske folk besidder, og vi i WHO/Europa føler os virkelig privilegerede over at være en del af dette samarbejde.

Memorandum of Understanding (MoU)