Gå til sidens indhold
  1. Del link

Ungdomsboliger opføres nu i Upernavik, Nanortalik og Narsaq

Sendes af: Departement for Boliger og Infrastruktur
Byggeri

Det er med stor glæde at Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Hans Peter Poulsen nu kan oplyse at Inatsisartuts Finans og Skatteudvalg har godkendt Naalakkersuisuts anmodning om udmøntning til opførelse af ungdomsboliger i Upernavik, Nanortalik og Narsaq. Med godkendelsen kan de endelige entreprisekontrakter indgås, således at materialerne kan blive bestilt og arbejdet kan igangsættes i indeværende år. Aflevering og ibrugtagning af ungdomsboligerne forventes at blive i oktober 2025. 

I alle tre bosteder er udbuddet vundet af en lokal entreprenør.

Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Hans Peter Poulsen udtaler: 
”Vi har oplevet at der er en gruppe af unge fra de mindre bosteder, der ønsker at blive boende i deres hjemsted. Dette ønske udfordres desværre mange steder, da der er en mangel på boliger tilpasset de unges behov. Med ungdomsboligkonceptet forsøger vi at imødekomme behovet og give unge i de mindre bosteder et stabilt fundament til at starte deres voksentilværelse.” 

I Upernavik opføres 3 boliger. Arealet ungdomsboligerne opføres på, er fundet i samarbejde med kommunen og lokaludvalget, og giver mulighed for at boligerne tilsluttes helårsvandledning. Upernavik by er ikke tilstrækkelig udbygget med kloakering, og der er et begrænset antal ledige byggefelter. Det er derfor ikke lykkedes at finde et byggefelt med mulighed for etablering af WC med træk og slip. Der etableres derfor tørklosetter i boligerne.

I Nanortalik opføres 4 boliger. Arealet ungdomsboligerne opføres på, er fundet i samarbejde med kommunen og lokaludvalget og giver mulighed for, at boligerne tilsluttes helårsvandledning samt kloaktilslutning til hovedkloakledningen i området.  

I Narsaq opføres 4 boliger. Arealet ungdomsboligerne opføres på, er fundet i samarbejde med kommunen og lokaludvalget og giver mulighed for, at boligerne tilsluttes helårsvandledning samt kloaktilslutning til hovedkloakledningen i området.

Om Ungdomsboligkonceptet
Ungdomsboligerne er udviklet som led i et standardkoncept, hvis udgangspunkt har været, at boligerne nemt skal kunne opføres i de mindre bosteder, og leve op til en overordnet vision om bæredygtighed og kvalitet, hvor hensynet til økonomi, miljø, klima og det sociale balanceres. 

Projektet er tiltænkt som et springbræt for den unge ind i voksenlivet, hvor den unge hjælpes til at bo på egen hånd. For at gøre springet nemmere for den unge, indeholder alle boligerne også et standardmøblement, der gør at det ikke kræves meget ved indflytning, og at lejerens etableringsomkostninger kan holdes på et minimum. 

Boligerne er indrettet som 1-rumslejligheder med et bruttoareal på ca. 45 m², hvor der ud over en stor entré, er indrettet et bryggers med vask og med plads til en vaskemaskine. Fra bryggerset er der adgang til et bad/toilet og opholdsrummet. Opholdsrummet består af et køkken med spiseplads, en opholdsafdeling med sofa og en alkove med senge niche. Medtænkt er også behovet for fryserplads og plads til fangstudstyr, som kan placeres i det tilknyttede udhus.

For yderligere information kontakt Departementet for Boliger og Infrastruktur på box909@nanoq.gl