Gå til sidens indhold
  1. Del link

Ã…bent svar til Demokraatit om Killavaat Alannguat

Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Naaja H. Nathanielsen

Af Naaja H. Nathanielsen, naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling.

Demokraatit har sendt et åbent brev til Naalakkersuisut om fremdriften i mineprojektet ved Killaavaat Alannguat, der er ejet af Tanbreez. I brevet stillede Demokraatit en række spørgsmål til Naalakkersuisut. Demokraatit ønskede at få oplyst Naalakkersuisuts holdning til nyheden om, at Tanbreez overtages af et andet selskab. Derudover ønskede Demokraatit svar på, om Naalakkersuisut har viljen og lysten til at arbejde for det nye tiltag for erhvervslivet i Kommune Kujalleq i lyset af kommunens økonomiske udfordringer.

Lad mig starte med at slå fast, at Naalakkersuisut både arbejder for fremdrift på råstofområdet og for udvikling af erhvervsliv generelt. Det ses ved, at Naalakkersuisut er i fuld gang med at modernisere erhvervslovgivningen. Naalakkersuisut har netop afsluttet et flerårigt arbejde med at modernisere lovgivning på råstofområdet, så der bl.a. er hurtigere adgang til godkendelser og færre regler for lokale, der ønsker at komme i gang indenfor småskalaområdet. Demokraatit stemte imod dette arbejde.

Derudover er Naalakkersuisut i gang med at udarbejde en ny mineralstrategi, der skal gælde fra årsskiftet. Naalakkersuisut arbejder benhårdt på at fremme finansieringsmulighederne for selskaberne. For eksempel gennem direct marketing møder med potentielle investorer, gennem indgåelse af aftaler som aftalen med EU, der blev indgået i november sidste år, gennem partnerskaber, som deltagelse i et amerikansk ledet forum Naalakkersuisut netop er indtrådt i og gennem deltagelse på messer og møder.

På turismeområdet har Naalakkersuisut arbejdet med en turismelov, der tilgodeser lokale arbejdspladser og lokale virksomheder og som skaber nødvendige rammer for, at vi både kan få erhvervsudvikling og samtidigt passe på natur og kultur i disse års turistboom. Der er netop kommet en analyse frem, der viser at turismen udgør en stor og vigtig del af landets økonomi, og at der er fremgang i turismen.

Til efteråret fremlægger Naalakkersuisut en iværksætterpakke, der både består af lovgivning og af nye tiltag. En del af arbejdet er allerede i gang, idet der er afsat flere midler i dette års finanslov til mikrolån, der har vist sig at være en succesfuld ordning.

Så ja, Naalakkersuisut kan betrygge Demokraatit i, at der arbejdes meget hårdt på at udvikle erhvervslivet og erhvervsmuligheder – netop indenfor de erhvervsgrene, der gør gavn i hele landet.
I forhold til situationen omkring Killavaat Alannguat er Naalakkersuisut orienteret om at mineselskabet Tanbreez har lavet en aftale om fremtidige investeringer. Naalakkersuisut har endnu ikke modtaget dokumentation fra Tanbreez, men vi kan forstå, at der er tale om en gradvis investering, der kan føre til en eventuel overtagelse af mineselskabet. Dette er en model, der ofte benyttes af juniorselskaber. Nyheden er i tråd med, at investeringer på råstofområdet og antallet af efterforskningslicenser toppede i 2023. Så det er en ud af flere gode nyheder.

Naalakkersuisut er altid villig til at arbejde for, at de rigtige løsninger kommer på plads, så der kan komme en reel udvikling af mineprojekterne i hele landet. Som en ansvarlig Naalakkersuisut er kravet blot, at der skal ske en overholdelse af lovgivningen, tilladelserne, godkendelserne og de aftaler, der ellers er indgået.