Gå til sidens indhold
  1. Del link

Kulturpris til Konrad Nuka Godtfredsen og opmuntringspris til Heidinnguaq Jensen

Sendes af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Erfalasorput

Kulturprisen er i år gået til tegner Konrad Nuka Godtfredsen, og opmuntringsprisen er gået til tekstforfatter og komponist Heidinnguaq Jensen.

Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Aqqaluaq B. Egede stod for overrækkelsen af priserne i Katuaq, Grønlands Kulturhus, på Nationaldagen, den 21. juni 2024.

Om Konrad Nuka Godtfredsen, sagde Aqqaluaq B. Egede blandt andet:

  • En anerkendt kunstner, og det bemærkes, at han er særlig kendt for at lave tegneserier med en realistisk stilart. En kunstart, som kræver fordybelse, tid og dedikation. Og en kunstart, der minder om at lave film.
  • Hans store folkelige gennembrud blev skabt med tegneseriestriberne om den driftige anti-helt Andala.
  • I 2007 indledte han et samarbejde med Nationalmuseets Center for Grønlandsforskning om et omfattende tegneserieprojekt ”Fortællinger”, der gennem fire grafiske noveller giver et kvalificeret d på Grønlands forhistorie.
  • Hans evner som tegner i dette projekt billedliggøre og levendegøre gamle inuitiske levemåder herunder nordboerne gennem tegneserier – for på den måde at få os til at tænke og reflektere over, hvordan livet var i de gamle inuitkulturer og nordbokulturen.

Om Heidinnguaq Jensen, sagde Aqqaluaq B. Egede blandt andet:

  • Det bemærkes, at hun er en spirende kunstner med en god sangstemme. Hendes værker handler blandt andet om frihed, om følelser som at savne, at føle angst, at bære på tunge byrder, og at komme videre efter svære perioder i ens liv. Enkle, men dybe tekster, som blandt andet opfordrer til, at man ikke skal give op, men også opfordrer til, at man skal være glad. Teksterne handler blandt andet også om nye og kommende oplevelser, og ikke mindst om kærlighed.
  • Teksterne tager blandt andet udgangspunkt i egne oplevelser og følelser. Og hun har udviklet sig som performer og sangskriver, og ikke mindst personligt, gennem de sidste 10 år, hvor hun har været aktiv deltager i Uummannaq Music. Trods sin unge alder, har hun formået at komme med stærke budskaber gennem sine tekster, og hun er en inspiration og rollemodel for børn og unge.

Naalakkersuisut stiftede den grønlandske kulturpris i 1982. Den uddeles sammen med 50.000 kr. til en eller flere personer eller organisationer, der har ydet en ekstraordinær indsats for det kulturelle liv. Prisen uddeles hvert år på Nationaldagen, den 21. juni. Naalakkersuisuts opmuntringspris på 10.000 kr. blev stiftet i 2016. Den uddeles til et ungt talent i forbindelse med Kulturprisen.

For yderligere oplysning kontakt ministersekretær Rosa Thorsen (Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke) Toqq/direkte 34 5702, ROSE@nanoq.gl


Konrad Nuka Gidtfredsen Naalakkersuisoq Aqqaluaq B. Egede og Konrad Nuka Godtfredsen
Heidinnguaq Jensen Naalakkersuisoq Aqqaluaq B. Egede og Heidinnguaq Jensen