Grønland tiltræder Parisaftalen
Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og MiljøNaalakkersuisut har i dag – den 20. juni 2024 – meddelt, at Grønland tiltræder Parisaftalen. Meddelelsen om Grønlands tiltrædelse af Parisaftalen skete under overværelse af Executive Secretary for FN’s klimasekretariat Simon Stiell og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.
Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund har i dag – på vegne af Naalakkersuisut – realiseret Inatsisartuts beslutning om at meddele Grønlands tiltrædelse af Parisaftalen til FN’s klimasekretariat. Dette skete under en underskriftsceremoni i Hans Egedes Hus under overværelse af Executive Secretary for FN’s klimasekretariat Simon Stiell og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.
”Vi tiltræder Parisaftalen, fordi vi mener, at vi også i Grønland skal bidrage til den fælles kamp mod klimaforandringerne. Klimakrisen kender ikke landegrænser, og den kan ikke løses uden kollektiv handling. Her i Grønland – langt fra udledningernes ophavsmænd – er også vi underlagt konsekvenserne af de globale klimaforandringer. Med tiltrædelsen signalerer Naalakkersuisut, Inatsisartut og hele det grønlandske samfund, at vi, som bor her, ikke alene er førstehåndsvidner til den smeltende is. Vi er også klar til at bidrage til den fælles kamp mod klimaforandringerne og til at sikre en grøn omstilling til gavn for vores samfund”, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund.
Som forberedelse til tiltrædelsen til Parisaftalen har Grønland og Danmark opdateret en samarbejdsaftale, som har til formål at styrke samarbejdet og sikre varetagelsen af Grønlands interesser i de internationale klimaforhandlinger. Den opdaterede samarbejdsaftale reflekterer den nye virkelighed, hvor begge parter er med i Parisaftalen. Samarbejdsaftalen bygger på Lov om Grønlands Selvstyre og på principperne om ligeværdighed og respekt mellem Grønland og Danmark.
”Som et af de steder, der er hårdt ramt af klimaforandringerne, er Grønlands tilslutning til Parisaftalen en vigtig markør. Det sender et stærkt signal om nødvendigheden af globalt samarbejde og viser, at Grønland tager aktivt del i kampen mod klimaforandringerne. Jeg er glad for, at det nu vil være et samlet kongerige i Parisaftalen, og jeg glæder mig til et endnu tættere samarbejde med Grønland”, udtaler minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.
Efter underskrivelsen af den opdaterede samarbejdsaftale mellem Grønland og Danmark overrakte Naalakkersuisoq Kalistat Lund et brev til Executive Secretary for FN’s klimasekretariat Simon Stiell. I brevet orienterer Naalakkersuisoq Kalistat Lund FN’s klimasekretariat, at Grønland tiltræder Parisaftalen.
"At nå målene i Parisaftalen er menneskehedens bedste og eneste chance for at afværge de værste konsekvenser af den globale klimakrise, men det første globale stocktake viste os, at vi ikke er på rette vej. Vi ved også, at Arktis opvarmes meget hurtigere end det globale gennemsnit, og virkningerne af klimaforandringerne i Grønland har konsekvenser langt ud over Grønland og regionen. Kun en væsentlig indsats fra alle nationer og folk vil få verden tilbage på rette spor. Jeg er glad for at byde Grønland velkommen i verdens fælles indsats under Parisaftalen og værdsætter Danmarks forsatte førende engagement i klimakampen. Den viden og de klimaløsninger, som oprindelige folk i Grønland og i hele verden har, er vigtigere end nogensinde", udtaler Executive Secretary for FN’s klimasekretariat Simon Stiell.
Den opdaterede samarbejdsaftale mellem Naalakkersuisut og den danske regering om de internationale klimaforhandlinger kan læses her.
Naalakkersuisoq Kalistat Lunds tale kan læses her.
For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Manasse Berthelsen på tlf.: 34 56 03/54 88 68 eller på e-mail: pan@nanoq.gl