Gå til sidens indhold
  1. Del link

Opstart af bredt samarbejde om alkoholanbefalinger

Sendes af: Departement for Sundhed
Departementet for Sundhed har indgået et samarbejde med Center for Folkesundhed i Grønland og WHO/Europe om et projekt, hvor målet er at udvikle anbefalinger til en flerårig evidensbaseret alkoholpolitik i et bredt samarbejde med en række andre aktører.

Arbejdet med at udvikle anbefalinger til en alkoholpolitik er skudt i gang med en online opstartsworkshop den 14.-16. maj. Her deltog Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain, medlemmer af den tværdepartementale styregruppe, det rådgivende udvalg og den tværfaglige arbejdsgruppe, som skal stå for det videre arbejde med at udvikle anbefalingerne.

- Det er meget vigtigt, at arbejdet med anbefalinger til en fremtidig alkoholpolitik sker i et bredt samarbejde, og at anbefalingerne bygger på den bedst tilgængelige viden. Skadelig brug af alkohol er et komplekst problem, som påvirker alle sektorer og alle dele af samfundet. Derfor er det nødvendigt, at vi arbejder sammen om at finde fælles løsninger, siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain og fortsætter:

- Målet er, at anbefalingerne bliver fundamentet for vedtagelsen af en visionær, langsigtet og effektiv national alkoholpolitik. Det er mit store håb, at vi som land kan samles om en fælles vision for fremtiden: Et stærkt folk i et trygt samfund, hvor ingen børn eller voksne skades af alkohol.

Det er Inatsisartut, som har pålagt Naalakkersuisut at fremlægge anbefalinger til en flerårig evidensbaseret alkoholpolitik senest ved forårssamlingen 2025. Anbefalingerne skal især have fokus på tiltag, der kan sikre, at børn ikke vokser op i en familie med rusmiddelproblemer, og på tiltag, som kan medvirke til at bryde den sociale arv. Anbefalingerne skal desuden bygge på WHOs anbefalinger til en evidensbaseret alkoholpolitik samt relevante erfaringer og evidens fra Grønland og andre arktiske regioner.

Arbejdet forankres som en indsats under Pejlemærke fire i Inuuneritta III - Naalakkersuisuts strategi for samarbejdet om det gode børneliv 2020-2030. Pejlemærke fire handler om at skabe trygge og gode opvækstvilkår for alle børn, hvor de beskyttes mod vold og overgreb og ikke skades af rusmidler og tobak

Arbejdet med alkoholanbefalinger udgår fra Departementet for Sundhed i tæt samarbejde med Center for Folkesundhed i Grønland og WHO/Europe. Udviklingen af anbefalinger sker i et bredt samarbejde med andre departementer og sektorer, og målet er at sikre inddragelse af alle relevante aktører, herunder særligt borgere og kommuner.

WHO/Europe står for Verdenssundhedsorganisation (World Health Organisation) Region Europa, som er er en regional afdeling af WHO, der fokuserer på sundhedsspørgsmål i Europa.

Projektkommissorium for arbejdet med anbefalinger til en flerårig evidensbaseret alkoholpolitik

For nærmere information kontakt ministersekretær Birgithe Heinrich på e-mail: bihe@nanoq.gl eller tlf: +299 34 66 17.