Formanden for Naalakkersuisut har fra Formandskabet for Nordisk Ministerråd, der varetages af Sverige modtaget svarbrev på Naalakkersuisut´s henvendelse vedrørende Grønlands deltagelse ved regeringsledernes sommermøde.
Af svarbrevet fremgår det, at formandskabet ikke har til hensigt at invitere Færøerne, Åland og Grønland til statsledernes sommermøde. Som årsag hertil angives, at man på mødet alene vil beskæftige sig med udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik og at de regeringslederne for Færøerne, Åland og Grønland dermed ikke kan deltage da Sverige har valgt at arrangere ”uformelle” møder på ”højeste niveau”, hvor det udenrigs- og sikkerhedspolitiske samarbejde i N5-kredsen koordineres.
Samtidig meddeler formandskabet at der i forbindelse med Nordisk Råds Session forberedes et nordisk statsministermøde i N8 (N5+3), hvor visionen for Norden vil blive diskuteret mere bredt.
I Grønlands henvendelse dateret den 8. marts 2024 blev det understreget at Grønland anser opdelingen i A og B hold som uacceptabel og uholdbar.
Grønland kan med meddelelsen fra Formandskabet for Nordisk Ministerråd konstatere at det rimelige krav om ligeværdighed fortsat ikke ønskes af Formandskabet for Nordisk Ministerråd idet det tillige understreges at der forbindelse med Nordisk Råds Session i Reykjavik stadig tages udgangspunkt i opdelingen i N5 og N8 (N5+3)
Begrundelsen fra Formandskabet, at statslederne i forbindelse mødet i maj skal beskæftige sig med udenrigs- sikkerheds- og forsvarspolitiske spørgsmål uden Grønland kan i den grad undre, da Grønland i nordisk sammenhæng som det eneste land repræsenterer Arktis, der er i den grad er aktuel i udenrigs- forsvars- og sikkerhedspolitisk henseende. Det skal hertil nævnes at Grønland aktivt deltager omkring udenrigs- forsvars- og sikkerhedspolitiske anliggender i Kongeriget Danmark, hvor udviklingen til et ligeværdigt samarbejde vægtes højt med henblik på at tilrette forholdende til den moderne verdens udfordringer.
At det svenske formandskab ikke anerkender dette giver anledning til undren og det i særdeleshed når Sverige selv i en periode har oplevet at blive holdt uden for et samarbejde man gerne ville være en del af.
Grønland skal igen bemærke at Nordisk Råd i henhold til sine egne regler IKKE beskæftiger sig med udenrigs-, sikkerheds – og forsvarspolitiske emner og dermed ikke er det rette forum til at afholde et nordisk mini-NATO møde med deltagelse fra Tyskland – uagtet at dette er ”formelt”. Netop det, at møderne afholdes ”uformelt” burde i særdeleshed åbne for muligheden for deltagelse af Færøerne, Åland og Grønland.
Valget af format og indhold kan derfor alene tolkes som uvilje mod at acceptere muligheden for at Grønland, Færøerne og Åland optages som fuldgyldige og ligeværdige medlemmer i Nordisk Råd.
Jeg skal derfor meddele at jeg som regeringsleder i Grønland sætter mit politiske samarbejde på regeringsniveau i Nordisk Råd på pause. Jeg kan ikke forsætte med at deltage ved arrangementer, hvor der en forskelsbehandling mellem deltagerne. Konsekvensen bliver, at jeg ikke deltager på vegne af Grønland i Nordisk Råd regi og dermed heller ikke deltager ved Nordisk Råds Session til efteråret i Reykjavik.
Jeg vil selvsagt overveje beslutningen om midlertidigt stop for samarbejdet såfremt Nordisk Ministerråds Formandskab samt Nordisk Råds Præsidium genovervejer og accepterer at Grønland deltager på lige vilkår med de andre medlemslande om alle emner – også udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske emner - i alle fora under Nordisk Råd samt at Nordisk Råd klart tilkendegiver, at der arbejdes aktivt for at fjerne de formelle hindringer for et fuldgyldigt medlemskab for Grønland og andre selvstyrende områder i forbindelse med revisionen af Helsingforsaftalen.
Det er beklageligt, at jeg som regeringsleder ser mig nødsaget til at tage dette skridt, men et samarbejde bygger på gensidig respekt og ligeværdighed. Det har Grønland gjort meget klart og Grønland har meget svært ved at se, at den seneste udelukkelse i en lang række af tidligere udelukkelser baserer sig på netop gensidig respekt og ligeværdighed.
Dette er er også grunden til, at Inatsiartut har truffet beslutning om, at Grønlands fortsatte deltagelse i Nordisk Råd skal evalueres og jeg forventer derfor at det fremsendte svar fra formandskabet for Nordisk Ministerråd vil indgå i deres vurdering.
Med venlig hilsen
Múte B. Egede
Formand for Naalakkersuisut