Gå til sidens indhold
  1. Del link

Lykønskning til Jessie Kleemann, modtager af Eckersberg Medaillen 2024

Sendes af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke

Naalakkersuisut er blevet gjort opmærksom på, at Eckersberg Medaillen 2024 er blevet tildelt den grønlandske billedkunstner Jessie Kleemann ved et arrangement den 14. marts 2024 i Danmark.

Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster, Akademiraadet uddeler seks hædersmedaljer én gang om året til billedkunstnere, arkitekter og formidlere af billedkunst og arkitektur, der har udmærket sig på deres fags vegne og bidrager til at udvikle dansk billedkunst og arkitektur.

Hvert år fejres Akademiets grundlæggelse i 1754 med en stiftelsesfest. Her forestås medaljeoverrækkelsen af Hendes Majestæt Dronningen. Her bliver præsenteret de billedkunstnere, arkitekter og formidlere, der hædres, med en faglig motivering, som begrunder tildelingen. 

Akademiraadet tildeler medaljerne på baggrund af faglige drøftelser. Rådets medlemmer indstiller en række kandidater, hvorefter der vurderes, hvem medaljerne skal tildeles. Det samlede råd tildeler medaljerne og i praksis betyder det, at en kandidat skal have stemmer fra begge faggrupper for at modtage en medalje.

Herunder uddeles Eckersberg Medaillen, som er en udmærkelse, som tildeles kunstnere, som har ydet en indsats af høj kvalitet inden for den frie eller den bundne kunst. 

Akademiraadet har i begrundelsen for udmærkelsen beskrevet kunstneren således: ”Jessie Kleemanns arbejde spænder fra performance og lyrik over skulptur og video til maleri. I et udvidet felt overskrides grænserne mellem medierne og det er ikke det eneste, der overskrides. Fremmedgørelsen, genkendelsen og det grimmes æstetik er centrale virkemidler i Kleemanns værker.” 

Akademiraadet har blandet andet lagt vægt på hendes stærke og frygtløse arbejde i deres vurdering, og dermed tildelt hende Eckersberg Medaillen 2024.

Jeg vil på vegne af Naalakkersuisut ønske dig tillykke med modtagelsen af Eckersberg Medaillen 2024 for din stærke og frygtløse arbejde.
Vi er begejstrede og stolte over at du har modtaget denne fornemme udmærkelse. Naalakkersuisut ønsker dig al muligt held og lykke fremover,
” siger Aqqaluaq B. Egede

For yderligere information, kontakt

Ministersekretær Rosa Thorsen, tlf. 34 5702, e-mail rose@nanoq.gl