Naalakkersuisut vedtager forsigtighedspause i forhold til dybhavsminedrift
Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Naalakkersuisut har meddelt den danske regering, at Grønland støtter FN’s forslag om en forsigtighedspause på dybhavsminedrift. Pausen er på maksimalt 2 år og skal give FN tid til at få færdiggjort internationale regler om udvinding om dybhavsminedrift.
Naalakkersuisut har på det møde den 7. marts 2024 besluttet at tilslutte sig den `forsigtighedspause1 i forhold til dybhavsminedrift, som også er tiltrådt af en lang række andre lande. Naalakkersuisuts beslutning vil senere på måneden blive meddelt FN’s Internationale havbundsmyndighed ISA2 .
Forsigtighedspausen indebærer, at tilladelser til efterforskning af dybhavsminedrift fortsat er tilladt, men at udnyttelse ikke kan blive tilladt under pausen. FN´s Internationale Havbundsmyndighed, ISA, forventer at færdiggøre sit regelsæt for dybhavsminedrift i begyndelsen af 2025.
Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling, Naaja H. Nathanielsen udtaler:
” Naalakkersuisut er positivt stillet overfor mineraludvinding, men deler den internationale bekymring over de ukendte miljøforhold ved dybhavsminedrift. Vi er et land der lever af havets resurser og som er afhængige af et rent havmiljø. Derfor støtter vi en forsigtighedspause. En beslutning om et egentligt forbud vil ifølge Mineloven skulle forelægges Inatsisartut. Naalakkersuisut vil løbende dele relevante oplysninger og rapporter om både dybhavsminedrift og om minedrift til vands med Inatsiartut så vi i fællesskab kan drøfte vejen frem efter forsigtighedspausen”.
Baggrund
Dybhavsminedrift i verdens globale fælles havområder er blevet et højaktuelt emne. Dybhavsminedrift er processen med at udvinde og ofte udgrave mineraler fra den dybe havbund. Den dybe havbund defineres som dybder på mere end 200 meter og dækker cirka to tredjedele af den samlede havbund på kloden. Et regelsæt for dybhavsminedrift har været efterspurgt internationalt, da de miljømæssige konsekvenser ved dybhavsminedrift er ukendte. På den baggrund har FN’s Internationale havbundsmyndighed påtaget sig opgaven med at udarbejde et regelsæt. Ud over færdiggørelsen af dette regelsæt afventer Naalakkersuisut to rapporter om dybhavsminedrift. Den ene rapport er bestilt af den danske regering, og den anden rapport er bestilt af Naalakkersuisut med særligt fokus på minedrift i grønlandsk farvand.
Naalakkersuisut gør opmærksom på, at det er Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø der kan besvare spørgsmål vedrørende miljøforhold, mens Departement for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling har resortansvar for arbejdet vedr. forsigtighedspausen.
Kontakt: Ministersekretær ved Departement for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling Jeanette L. Petersen jalp@nanoq.gl tlf.: 345206
________________________
1Precautionary pause
2International Seabed Authority