Gå til sidens indhold

Naalakkersuisut vil påbegynde en afdækning af de menneskeretlige aspekter af spiralsagen

Sendes af: Departement for Sundhed
Nuissat

Det er snart to år siden at historien om ”spiralkampagnen” blev kendt. Spiralkampagnen var et offentligt igangsat tiltag som startede i 1966 der skulle udbrede spiralen og andre svangerskabsforebyggende midler i Grønland. Spiralkampagnen og de andre tiltag har haft store konsekvenser for de berørte kvinder, for deres partnere og for landet.

Kampagnen medførte, at en meget stor andel af de fødedygtige grønlandske kvinder og piger fik opsat spiral fra 1960’erne og årene frem. Kampagnen havde en voldsom indflydelse på antallet af nyfødte, som blev mere end halveret fra midt i 1960’erne til midt i 1970’erne. Men spiralen blev ikke kun givet til kvinder der ønskede prævention. Den blev også givet til kvinder uden deres samtykke og af og til uden deres vidende. Mange af de berørte kvinder var derudover ganske unge.

Det er efterfølgende kommet frem, at kvinder også i nyere tid har fået opsat spiral eller anden prævention uden samtykke, efter at ansvaret for sundhedsområdet overgik til Grønlands hjemmestyre den 1. januar 1992.

Naalakkersuisut besluttede derfor i december 2022 at Landslægeembedet skulle tage imod beretninger om sager fra 1992 og frem. Landslægeembedet havde allerede fra maj 2022 varetaget opgaven med at modtage beretninger fra før 1992 med henblik på senere overdragelse til forskergruppen.

Landslægeembedet har nu systematiseret informationer fra de modtagne indberetninger fra kvinder der har henvendt sig og samlet resultaterne i et notat der fra i dag er offentligt tilgængelig på nun.gl.

Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain udtaler:
”Den uvildige udredning har været i gang i knap et år. Der arbejdes fortsat med at indsamle vidneberetninger og vi forventer at der stadigvæk går mere end et år inden udredningen er tilendebragt. Men allerede i dag kender vi en væsentlig del af historien takket være de mange modige kvinder der har stået frem. Jeg synes derfor at vi bør handle på den viden allerede nu.”

Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling Naaja H. Nathanielsen udtaler:
”Naalakkersuisut anerkender arbejdet i forskergruppen, men mener at der allerede nu er behov for at tage yderligere skridt i afdækningen af spiralskandalen. Naalakkersuisut vil derfor påbegynde en afdækning af de menneskeretlige aspekter af sagen. Naalakkersuisut mener ikke der er tvivl om, at kvinderne har været udsat for krænkelser og at dette både har haft en konsekvens for den enkelte kvinde og for landet som helhed. En afdækning skal tydeliggøre brud på internationale konventioner”.

Baggrundsinformation
Arbejdet med spiralkampagnen pågår i flere departementer. Formanden for Naalakkersuisut har på den baggrund givet tovholderfunktionen til Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling for at sikre løbende informationsdeling og fremdrift.

Kontaktinfo
For nærmere information kontakt ministersekretær Jeanette L. Petersen på email: jalp@nanoq.gl eller tlf: +299 26 54 76