Gå til sidens indhold

Vedr. artikel i Sermitsiaq den 23. januar om landingspligt

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst

Sermitisaq.AG udgav den23. januar 2024 en artikel med titlen: GE-branche-formand: Selvstyret er unfair. Heri klager GE-brancheformand Henrik Leth over at Naalakkersuisut har ændret på indhandlingspligten for nogle helle-fiskekvoter som Royal Greenland A/S tidligere har haft 100 procent ind-handlings- og fileteringspligt på, men for 2024 har 25 procent indhandlings- og fileteringspligt på til specifikke indhandlingsanlæg blandt andet i Paamiut, Maniitsoq og Kangaasiaq.

Naalakkersuisut fastsætter hvert år indhandlingspligten for en række hav-gående fiskerier. Hvis det skønnes nødvendigt f.eks. på baggrund af ønsker om beskæftigelse så kan der ske ændringer i kravene for indhandlingspligt enten for alle selskaber eller for enkelte selskaber. Det er er ikke usædvanligt. For eksempel ændrede Naalakkersuisut Arctic Fisheries ApS indhandlingspligt på torsk fra 50 procent til 25 procent for to år siden.

Det burde heller ikke komme som en overraskelse for erhvervet at Naalak-kersuisut ville kigge på indhandlingspligten, da afsnit 4.2.1.4 i Holdbarheds- og Vækstplan II netop anbefaler at indhandlingspligten skal være ensartet og have et formål andet end at skaffe importeret arbejdskraft jobs. Blandt andet på denne baggrund samt ønsket om at indføre IOK for havgående hellefisk har været baggrund for at ensarte indhandlingspligten på havgående hellefisk for alle selskaber til 25 procent.

Royal Greenland A/S har dog fortsat fileteringspligt på de indhandlingsplig-tige kvoter, hvilket ingen af de andre selskaber har. Og krav om indhandling til specifikke anlæg. Så de har stadig strammere krav end andre selskaber. Det er der nok noget unfair ved – overfor Royal Greenland A/S. Det er overraskende at GE-brancheformanden taler imod denne ændring, når han netop tidligere selv har været fortaler for at lave ændringer til disse mængder, fordi det vil skabe flere indtægter til Landskassen at procedure hellefisken til havs end på land.

Departementet for Fiskeri og Fangst