Fra første august kan de studerende på videregående uddannelser få hjælp til de sproglige udfordringer ved en eksamen.
I den nye bekendtgørelse præciseres sproganvendelse ved eksamen i form af, at eksaminanden skal tilbydes relevant sproglig bistand som f.eks. enkelte formuleringer eller forklaringer ved mundtlige prøver, hvis eksaminanden ikke får imødekommet en ansøgning om at anvende et andet sprog end eksamenssproget.
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Aqqaluaq B. Egede imødeser ændringerne:
- Jeg er glad for at de studerende på videregående uddannelser får mulighed for at få sproglig bistand. Naalakkersuisut bestræber sig på at forbedre de studerendes muligheder og denne nye bekendtgørelse som blandt andet indeholder regler om sproglig bistand, særlige prøvevilkår til studerende med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, baner vejen for at flere gennemfører uddannelsen, siger Naalakkersuisoq.
Udover de nævnte regler indeholder bekendtgørelsen følgende ændringer:
- Antallet af prøveforsøg er ændret. Den studerende har fortsat 3 forsøg til at bestå en prøve eller anden form for bedømmelse på uddannelserne, men bestemmelsen er ændret således, at der ikke er fastsat en begrænsning for yderligere prøveforsøg, da uddannelsesinstitutionen i særlige tilfælde kan tillade yderligere forsøg,
- Bestemmelsen om eksamenstilmelding er ændret. Bestemmelsen er ændret således, at eksamenstilmeldingen sker automatisk, når den studerende er tilmeldt et fag eller fagelement, hvortil der er knyttet en eller flere prøver. Framelding kan ikke finde sted, og der bruges et prøveforsøg, hvis den studerende ikke deltager i prøven. Uddannelsesinstitutionen kan dog dispensere herfra, hvis der foreligger usædvanlige forhold, herunder barsel, sygdom, nærmeste pårørendes sygdom eller død m.v.
- Censor og eksaminator skal under voteringen tage notater om præstationen og karakterfastsættelsen til brug for en eventuel klagesag, og notaterne skal opbevares i mindst 1 år og herudover indtil en klagesag er afsluttet.
Den 1. august træder den ny bekendtgørelse om eksamen og censur på videregående uddannelser i kraft. Bekendtgørelsen er offentliggjort på Selvstyrets lovgivningsportal: Selvstyrets bekendtgørelse nr. 1 af 11. januar 2024 om eksamen og censur på videregående uddannelser.
Bekendtgørelsen erstatter Hjemmestyrets bekendtgørelse om uddannelser og eksaminer ved Ilisimatusarfik fra 1995 og Hjemmestyrets bekendtgørelse om censorer ved Ilisimatusarfik fra 1990. Baggrunden for udarbejdelsen af den nye bekendtgørelse er, at de gældende bekendtgørelser er forældet.
Ved spørgsmål til pressemeddelelsen kan ministersekretær, Rosa Thorsen kontaktes på 34 57 02 og på rose@nanoq.gl