Gå til sidens indhold
  1. Del link

Præmievindere af Ujarassiorit 2023 er nu fundet

Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Ujarassiorit vinder 2022

Der er blevet indsendt 571 stenprøver til Ujarassiorit i 2023. 106 af prøverne viste tegn på mineraliseringer og er blevet analyseret kemisk for metalindhold. Dommerkomitéen for den landsdækkende mineraljagt består af malmgeologer fra Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. Ujarassiorit er for alle med bopæl i Grønland. Folk kan fra samtlige posthuse portofrit indsende fundne stenprøver til nærmere geologisk undersøgelse. Naalakkersuisut ønsker alle præmievinderne tillykke og takker deltagere af Ujarassiorit 2023 for at være med til at fremme råstofaktiviteter i Grønland.

Førstepræmien på 55.000 skattefrie kroner går til Peter Alaufesen fra Attu. Peter Alaufesen præmieres for sin fund af et forvitret, rustet breccia syd for Aqisserniaq. Prøven har forhøjede indhold af sjældne jordarter, såsom cerium (4960 g/ton), strontium (2510 g/ton), lanthan (2090 g/ton) og neodym (>1000 g/ton). De nævnte metaller i prøven er nødvendige komponenter i bred vifte af højteknologiske forbrugerprodukter og er vigtige komponenter ved vedvarende energiproduktioner.

Andenpræmien går til Johannes Petersen fra Arsuk og han vinder 25.000 skattefrie kroner for sit fund af en pegmatit med galena. Analysen af prøven viser et indhold af zink (8120 g/ton), bly (2070 g/ton), bismuth (127 g/ton) og let forhøjede koncentrationer af sølv (89 g/ton). Prøven er fra fast fjeld med en tydelig angivelse af fundsted. Bismuth er med i EU’s liste over strategiske råstoffer fra 2023. Det vigtigste globale anvendelse af zink er rustsikring af stålprodukter. Zink er en vigtig komponent i metalproduktion, hvor dens rustsikring sikrer 10-dobling af metallets levetid. Sølv er mere kendt som luksusprodukt i hverdagen, men er på de seneste årtier blevet til en af de nødvendige metaller i elektronikprodukter grundet dets kemisk stabilitet og dens evne til at lede varme og elektroner.

To vindere af tredjepræmier på hver 10.000 skattefrie kroner går til:

  • Torsteen Overgaard fra Nuuk, for sit fund af massiv grafit ved Ikerasak, Uummannaq. Prøven består af 43% grafit og fundet beviser Gieseckes og Rinks indberetninger om grafit i området for ~200 år siden. (Gieseckes og Rinks indberetninger kan findes i ”Meddelelser om Grønland, 1905”. Under afsnittet ”Gieseckes mineralogiske Rejse i Grønland, 1806-1813”).
    Grafit bruges i dag ved skriveredskaber, smøremidler, ildfaste og stabile dele ved energiproduktion f. eks ved atomreaktorer.
  • Frederik Fencker fra Nuuk for sin Nuummit-prøve (smykkesten). Prøven er fundet mellem Aputituuaraq og pingup tasia, syd for Kapisillit, Nuuk. Nuummitten er fra fast fjeld og præmieres for et nyt lokationsfund.

Fire vindere af fjerdepræmier på hver 5.000 kr. skattefrie går til:

  • Hans Petersen, Ukkusissat, Uummannaq for sin prøve rig på mineralet magnetit og pyrrhotit. Prøven er muligvis en mafisk gangbjergart med målt jernindhold på 20 %, samt svagt forhøjede mængder af arsen (291 g/ton), cæsium (130 g/ton), molybdæn (69,4 g/ton) og rubidium (58,9 g/ton).
  • Patdloq Hendriksen, Siorapaluk, Qaanaaq for sin fund af en forvitrede magnetit. Prøven indeholder titanium (2320 g/ton) samt god fordeling af sjældne jordarter. Den atypiske mineralske kombination af apatit og magnetit er med til at gøre prøven spændende. Fundstedet er under-udforsket og er en af grundene til præmiering af prøven.
  • Simmi Frederiksen, Ilulissat for sit fund af en galenaførende granit, tæt ved Qerrut, øst for Saqqaq med gode indhold af kobber (3390 g/ton), zink (2110 g/ton), bly (2 %) og Rubidium (66,8 g/ton).
  • Elisabeth L. Jensen, Nuuk for sit fund af hornblende-garbenschiefer (smykkesten). Prøven er fra Akuliarusersuaq, sydøst for Kapisillit. Prøven præmieres for fund af ny smykkestenstype i Grønland.

Kort om Ujarassiorit
Ujarassiorit er den nationale mineraljagtkonkurrence for amatørgeologer, der har kørt siden 1989. Mineraljagten involverer og bruger den lokale befolknings lokale viden til at dine nye mineralforekomster. I flere tilfælde har de indsendte prøver givet anledning til, at efterforskningsselskaber har påbegyndt mineralefterforskning i Grønland. Derudover har mineraljagten det formål at fremme en bredere forståelse og generel interesse for geologi og mineraler for indbyggere i Grønland. Ujarassiorit administreres af Departement for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling.

Vi vil gerne benytte denne meddelelse til at takke begge vore sponsorer for Ujarassiorit. Hovedsponsor for Ujarassiorit er GrønlandsBankens Erhvervsfond og delsponsor er Greenfields Explorations.



For information vedrørende Ujarassiorit og vinderne, kontakt geolog Pele Tobiassen på telefon +299 346811 eller e-mail pton@nanoq.gl.