Gå til sidens indhold
  1. Del link

Sukkerafgiften ophæves og boligsikring forbedres som en del af Naalakkersuisuts socialpakke

Sendes af: Departementet for Finanser og Skatter

Naalakkersuisut igangsatte i november 2023 arbejdet med en samlet ambitiøs pakke af socialkompenserende tiltag med særligt henblik på børnefamilier. Denne socialpakke sigter mod at forbedre livskvaliteten og skabe positive forandringer for især børnefamilierne i en situation, hvor mange oplever økonomisk vanskelige vilkår.

Den 1. del af socialpakken blev gennemført allerede før jul, hvor det blev godkendt, at der skulle udbetales et ekstraordinært indkomstafhængigt børnetilskud på 1.000 kr. pr barn i december 2023. Den 2. del af socialpakken blev ligeledes vedtaget af Naalakkersuisut før jul. Den endelige godkendelse af 2. del af pakken har imidlertid måttet afvente årsskiftet, idet Finans- og Skatteudvalgets kompetence er begrænset af finansåret, hvorfor udvalget først har haft mulighed for at godkende tiltagene her i det nye år. Naalakkersuisut sendte sin ansøgning til udvalget straks efter nytår den 3. januar 2024.

På Vegne af Naalakkersuisut er jeg således glad for at meddele, at Finansudvalget den 11. januar 2024 har godkendt ophævelsen af sukkerafgiften og en forhøjelse af grænserne for aftrapning af boligsikringen pr. 1. januar 2024. Dermed implementeres 2. del af Naalakkersuisuts socialpakke. Den 2. del af socialpakken indeholder særligt følgende tiltag:

Sukkerafgiften har igennem flere år været genstand for politisk opmærksomhed, og Naalakkersuisut regner med, at dens ophævelse vil have positive virkninger på borgernes daglige liv. Denne beslutning markerer et skridt i retning af at skabe en nemmere hverdag for vores borgere og styrke deres økonomiske muligheder. Dette dog naturligvis under forudsætning af, at detailhandlen regulerer sine priser.

Boligsikring ydes som en andel af huslejen, hvor andelen af huslejen, der dækkes af boligsikringen, aftrappes gradvist med husstandens samlede indkomst før skat. Samtidig afhænger boligsikringen af, om der er børn i husstanden. Med Finans- og Skatteudvalgets godkendelse hæves de aktuelt gældende aftrapningsgrænser med 10.000 kr. i fh.t. det pr. 1. januar 2023 gældende niveau. En del af udgifterne til den øgede boligsikring vil skulle afholdes af kommunerne. Kommunerne vil blive kompenseret for denne udgift. Ansvaret for implementeringen af den ændrede boligsikring forestås af Departementet for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender.

Naalakkersuisut ønsker at takke Finans- og Skatteudvalget i Inatsisartut for udvalgets behandling af denne sag.

Naalakkersuisoq for Finaner og Skatter Erik Jensen udtaler: ”Denne beslutning er en vigtig milepæl i vores bestræbelser på at styrke velfærden og forbedre livet for alle her i landet. Vi fortsætter denne indsats inden for alle områder. Det er mit håb, at også den kommende skattereform vil fortsætte denne indsats.”

De budgetterede udgifter til den samlede socialpakke ligger på omkring 24,5 mio. kr.

Med venlig hilsen

Erik Jensen







Kontakt:

Nikolai S. Christensen
Toqq/direkte 346675
nsch@nanoq.gl