Selvstyret indleverer svar til voldgiftsretten i sagen mod Greenland Minerals A/S
Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Advokatfirmaet Poul Schmith har i dag afleveret Selvstyrets respons i voldgiftssagen anlagt af Greenland Minerals A/S mod Grønlands Selvstyre og den danske stat. Greenland Minerals A/S har anmodet voldgiftsretten om at tage stilling til, om selskabet har ret til at få meddelt en udnyttelsestilladelse ved Kuannersuit.
Selvstyret har fra starten fastholdt, at voldgiftsretten ikke har kompetence til at træffe afgørelse i sagen, og at sagen derfor skal afvises.
Tildeling af en udnyttelsestilladelse sker efter råstofloven. Uenighed om en afgørelse truffet af Naalakkersuisut på baggrund af råstofloven skal ifølge loven behandles ved domstolene og ikke af en voldgiftsret. Dette står klart i både råstofloven og i de standardvilkår, der er tilknyttet Greenland Minerals A/S’ efterforskningstilladelse. Naalakkersuisut har derfor bedt voldgiftsretten om først at træffe afgørelse om voldgiftsrettens kompetence.
Faktaboks:
En voldgiftsret er en privat nedsat ret, som skal være aftalt mellem to parter, Hver part har mulighed for at udpege voldgiftsdommere. En voldgiftsret egner sig særligt til rene kommercielle sager, hvor der er behov for dommere, som besidder en særlig kundskab i netop det sagsområde, sagen angår. En voldgiftsrets kendelse kan ikke appelleres.
Faktaboks:
Det følger af råstoflovens §§ 3 d, stk. 1, og 16, stk. 1, at Naalakkersuisut træffer afgørelse om meddelelse af en udnyttelsestilladelse, og at Naalakkersuisuts afgørelser omfattet af loven kun kan indbringes for domstolene.
I standardvilkårene til GMAS’ efterforskningstilladelse er det fastsat, at:
”2001. Afgørelser, som efter indholdet af tilladelsen beror på landsstyrets eller råstofdirektoratets skøn eller bestemmelse, er ikke underlagt voldgift. Denne bestemmelse afskærer ikke almindelig prøvelse ved danske domstole.
2002. I alle andre tilfælde afgøres en tvist mellem landsstyret og rettighedshaveren, der udspringer af tilladelsen, endeligt af en voldgiftsret i henhold til punkt 2003-2006.”
For yderligere information, kontakt departementschef Jørgen Hammeken-Holm på joeh@nanoq.gl eller på telefon 346846.