Gå til sidens indhold

Kalistat Lund på COP28: Oprindelige folk bør have adgang til klimafinansiering

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund er netop vendt tilbage til Grønland efter sin deltagelse på COP28 i Dubai. 

Naalakkersuisoq blev mødt med klapsalver, da han meddelte, at Grønland skal tiltræde Parisaftalen. 

Inatsisartuts beslutning fra d. 14. november 2023 om at Grønland skal tiltræde Parisaftalen, var dog ikke Kalistat Lunds eneste budskab:

Klimafinansiering bør være tilgængelig for oprindelige folk fra hele verden – også oprindelige folk i Grønland. Sådan er det ikke i dag. Men klimafinansiering bør også  gælde i situationer, hvor oprindelige folk oplever klimarelaterede tab og skader eller når vi skal finansiere indsatser for at modvirke klimaforandringer”, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund. 

Dette budskab gentog Kalistat Lund adskillige gange i forskellige fora under COP28. Kalistat Lunds program under COP28 bød blandt andet på møder med oprindelige folks organisationer, den færøske miljøminister, Ingilín D. Strøm og den danske minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, samt interviews med internationale medier. 

Ved at tiltræde Parisaftalen har vi fået adgang til at tale med verdens ledere under klimaforhandlingerne. Derfor kan vi nu meget bedre arbejde for at sikre at Grønlands interesser varetages i de fremtidige klimaforhandlinger. Grønland skal bidrage til at modvirke klimaforandringerne. Og når vi gør det har vi gavn af de systemer, som er skabt under Klimakonventionen”, afslutter Naalakkersuisoq Kalistat Lund. 

Baggrund
Hvert år afholdes Conference of the Parties (COP) for parter til FN’s Klimakonvention, som er fra 1992. Dette år blev COP28 afholdt i Dubai d. 30. november til 13. december. 
Under COP forhandler verdens klimaministre om hvordan man globalt skal begrænse fremtidige klimaforandringer og forberede sig til for de forandringer, som allerede er undervejs. I år havde COP28 særligt fokus på:

  • Fremtiden uden fossile brændsler og med ren energi
  • Oprettelse af en fond for klimarelaterede tab og skader
  • Klimatilpasning
  • Klimafinansiering
  • Global statusopgørelse af verdens landes indsatser, for at modvirke klimaforandringer

Faktaboks
Klimaforandringerne sker op til fire gange hurtige i Arktis sammenlignet med det globale gennemsnit. Én af Parisaftalens målsætninger er at begrænse den globale opvarmning til under 2 grader celsius, helst 1,5 grader celsius, sammenlignet med førindustrielt niveau. Den globale temperaturstigning har i 2023 oversteget 1,1 grader celsius.

Med Grønlands tiltrædelse af Parisaftalen skal Grønland udarbejde en national klimastrategi, som skal danne grundlag for Grønlands nationale klimabidrag (også kendt som Nationally Determined Contributions eller NDC) til FN. Denne skal indeholde Grønlands mål for reduktion af drivhusgasudledning.

Kontakt
For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Manasse Berthelsen tlf.: 34 56 03/54 88 68 eller e-mail: pan@nanoq.gl