Gå til sidens indhold
  1. Del link

Naalakkersuisut arbejder for at forbedre forholdene for de psykiatriske patienter - men det tager tid

Sendes af: Departement for Sundhed
Sundhedsvæsnet
I gårsdagens nyhedsudsendelse - Qanorooq – beskrev KNR vilkår på psykiatrisk afdeling A1 som Ombudsmanden beskrev som rekrutteringsmæssigt og arbejdsmiljømæssigt kritisk. Kritikken er baseret på Ombudsmandens rapport efter et anmeldt besøg på den psykiatriske afdeling A1 på Dronning Ingrids Hospital i september 2022.

Rapporten er baseret på en inspektion gennemført for mere end et års tid siden. Desværre er det ikke en ny problemstilling, at forholdene for vores sårbare psykiatriske patienter ikke er optimale. Selvsamme beskrivelse er på udmærket vis fagligt beskrevet i Sundhedskommissionens rapport, hvor der er en udførlig beskrivelse af problemstillingerne på området - og til sidst en række anbefalinger. Det er dog væsentligt at fremhæve, at Ombudsmanden i sin rapport, oplyser at han overordnet har et positivt indtryk af afdelingen. Det fremgår ligeledes, at Inspektionsholdet observerede gode relationer mellem patienter og personale, samt at de fleste patienter under besøget, gav udtryk for, at de var glade for at være indlagt på afdelingen.

En af de større udfordringer er på bemandingssiden, hvor det er problematisk at fastholde og tiltrække personale i et ønskeligt omfang. En udfordring, som psykiatri-området deler med andre fagområder inden for sundhedsområdet. Af selv samme årsag har Naalakkersuisut igangsat en række initiativer i samarbejde med et flertal af partierne i Inatsisartut. I Sundhedsforlig 2023, som er den politiske rammeaftale for arbejdet med en styrkelse af sundhedsområdet, er styrkelse af psykiatrien et særskilt vigtigt fokusområde som skal sikre langt bedre rammer og faciliteter for patienter og medarbejdere.

På trods af de udfordringer, der fremhæves i rapporten, er det værd at fremhæve, at personalet på afdelingen yder en stor indsats for patienterne, hvilket ombudsmandens rapport også viser. Om personalet og behandlingen skriver Ombudsmanden således, at det overordnede indtryk er, at personalet, indenfor de rammer, der er til rådighed, søger at give patienterne en helhedsorienteret behandling, som også rækker videre end hvad afdelingen er forpligtet til, og i nogle tilfælde uddannet til.

Én blandt mange initiativer, der er i gang, er etablering af en ny psykiatri-bygning, som blandt andet betyder mere plads og flere sengepladser.
Udbudsprocessen af en ny psykiatri-bygning har trukket ud, da der ikke var bud på det allerførste projekt. Efterfølgende er udbudsmaterialet blevet justeret, hvilket har givet mulighed for at udvide kapaciteten fra 16 til 20 sengepladser, og et nyt udbud er snart klart.

Indsatserne for at forbedre forholdene i psykiatrien indebærer blandt andet også et samarbejde med den danske regering således at en eller flere fremtidige regionale speciallægestillinger i en periode kan opslås med en ”grønlandsfunktion”. Det vil betyde, at der fast er psykiaterbistand tilknyttet Dronning Ingrids Hospital.

I Finansloven for 2024 er der ligeledes prioriteret ekstra midler til flere pladser til lukket psykiatrisk behandling og styrkelse af rekrutteringsenheden i Sundhedsvæsenet. Sideløbende er udarbejdelsen af en udviklingsplan for den samlede psykiatri i landet igangsat.

Det er vigtigt at få påpeget, at områdets udfordringer ikke løses med en knips med fingrene. Det er en løbende proces, som vil strække sig over en længere periode. Arbejdet er gået i gang.

For nærmere information kontakt ministersekretær Naja Lynge-Petersen på e-mail: nalp@nanoq.gl eller tlf: +299 34 66 41