Gå til sidens indhold
  1. Del link

Den uvildige undersøgelse af døgntilbudsområdet er klar med anbefalinger

Sendes af: Departement for Børn og Unge

I dag præsenterer Naalakkersuisoq for Børn og Unge tre rapporter om døgntilbudsområdet, med særskilte temaer:

Generelle vilkår på botilbud til mennesker med handicap, Forhold omkring seksualitet og seksuelle overgreb på døgntilbud til mennesker med handicap og Beboerperspektiver på botilbud til mennesker med handicap.

Rapporterne indeholder en række anbefalinger, på baggrund af Center for Folkesundhed i Grønlands og Ilisimatusarfiks Center for Arktisk Velfærds uvildige undersøgelse på døgntilbuddet i slutningen af 2022. 

  • Naalakkersuisut har stort fokus på at give handicapområdet et løft. De uvildige undersøgelser skal hjælpe os med at give os de nødvendige svar på, hvilke forandringer der er påkrævet på døgntilbuddene for personer med handicap, udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Aqqaluaq B. Egede.
    Den første rapport, Generelle vilkår på botilbud til mennesker med handicap, indeholder fem anbefalinger, heriblandt hvordan døgntilbuddet kan øge samarbejdet med pårørende. Derudover anbefales det, at fysiske rammer undersøges med henblik på forandringer.

På baggrund af afdækningen af beboernes seksuelle behov og adfærd, forebyggelse af seksuelle krænkelser, regler og retningslinjer og seksuelle krænkelser og overgreb, er der opridset otte anbefalinger i rapporten Forhold omkring seksualitet og seksuelle overgreb på døgntilbud til mennesker med handicap. Her anbefales det blandt andet, at der indføres seksualpolitik, seksualundervisning hos personalet og en whistleblowerordning ved mistanke om noget af seksuel karakter, der ikke bør foregå på døgntilbuddet. 

Rapporten Beboerperspektiver på botilbud til mennesker med handicap, som har tre tilhørende anbefalinger, afdækker temaer som livskvalitet, relationelle forhold og seksuelle forhold. Rapporten giver stemme til beboere fra syv forskellige døgntilbud. Beboerne har fortalt om, hvad der er vigtigt for dem i dagligdagen: 

Hvad de kan lide at lave, hvad de er med til at bestemme, hvordan de har kontakt med deres pårørende, og hvilke muligheder de har for at udleve deres seksualitet og sætte grænser vedrørende deres krop.

Du kan læse mere om rapporterne via følgende links:

Generelle vilkår på botilbud til mennesker med handicap

Forhold omkring seksualitet og seksuelle overgreb på døgntilbud til mennesker med handicap

Beboerperspektiver på botilbud til mennesker med handicap

Kontakt
For nærmere information kontakt ministersekretær Lars Salik H. Kielsen på e-mail: salik@nanoq.gl eller tlf: +299 34 50 00.